Data: 2005-08-03 08:17:19
Temat: Re: MARYNATY - gruszki i sliwki
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
AKS wrote:
> Moja babcia podawala na imprezach rodzinnych
> jako dodatek do mies marynowane sliwki
> i gruszki. Byly one w zalewnie octowej, ale nie az tak
> octowej jak w sklepowych produktach.
> Rzeklabym raczej ze smakowaly winno-kwasno-slodko.
> Widzialam w sloiku jako dodatek gozdziki.
I pewnie cynamon w kawałkach?
> Znacie podobny przepis na w/w, tak zeby smak
> byl podobny?
Ocet w stosunku 1 część octu na 4 części wody, zalewę posłodzić
do właściwego smaku. No i trochę zabawy jest, bo przez 3-4 dni
tęzalewę trzeba zlewać, zagotowywać i zalewać owoce od nowa.
Ostatniego dnia mocno zakręcić i "postawić na głowie".
Ja ten ocet daję też do smaku, czasem jeszcze mniej niż 1/5.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|