Data: 2006-05-02 23:30:53
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 2 May 2006 21:41:28 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:
>Jest go bardzo dużo w czernej jagodzie i żurawinie, jeżeli się nie przesadza
>to jest nawet pozytywny w działaniu - bakteriostatyczny - odkaża nerki i
>resztę układu moczowego...
Chyba co sie pomylilo z kwasem benzoesowym...
Kwas glutaminowy to jeden z kilku podstawowych aminokwasow - wystepuje
praktycznie we wszystkich bialkach i w kazdym hydrolizacie bialkowym
(bulion, sos sojowy) w postaci wolnej.
Praktyczne kazdy wysokobialkowy produkt po intensywnej obrobce
termicznej zawiera mniej lub wiecej wolnego kwasu glutaminowego badz
jego prostych soli - stad sie bierze "piaty smak" czyli umimi...
--
DArek
|