Data: 2016-12-17 16:30:46
Temat: Re: Majonez
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-12-16 o 22:33, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 16 Dec 2016 19:13:47 +0100, Stokrotka napisał(a):
>>
>>>> A żółtka (nie jaja) muszą być w proszku ze względów bakteriologicznych.
>>>> ....
>>> No co to za nowoczesne gotowanie.
>>> W żadnym domowym lub tradycyjnym pszepisie nie znajdziesz żułtka w proszku.
>> To se zrób ze świeżych. Aj waj.
>>
>>>>> W domowym pszepisie daje się troszkę soku z cytryny, a octu tylko tyle
>>>>> ile
>>>>> jest w składzie musztardy.
>>>> Pitolisz. Co to za majonez na cytrynie. Nie ma lepszego niż Kielecki.
>>> Po prostu pyszny jest na cytrynie i samo zdrowie np na wątrobę i dużo
>>> witaminy C.
>>> A ocet, jaki by nie był , octem zostanie (CH3COOH).
>> No to wywal i jabłkowy :->
> Po co ten ocet? Dodaje sie do żółtek tylko olej (dolewa stopniowo) oraz
> troszeczkę soli.
Ocet? - dla smaku oraz jako tzw. faza wodna, NIEZBĘDNA dla powstania i
utrzymania się emulsji tłuszczowej. Nie da się zrobić emulsji tłuszczowej
bez fazy wodnej.
>> --
>> Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie
>> antywirusowe Avast.
>> https://www.avast.com/antivirus
>>
> Wywal to ścierwo informacyjne. Odhacz. Po co ma się za Toba ciągać ten ogon?
>
Wielu ma gorsze tutaj.
--
XL
|