Data: 2016-12-17 22:47:56
Temat: Re: Majonez
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-12-17 o 16:30, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>
>>> Po co ten ocet? Dodaje sie do żółtek tylko olej (dolewa stopniowo) oraz
>>> troszeczkę soli.
>> Ocet? - dla smaku oraz jako tzw. faza wodna, NIEZBĘDNA dla powstania i
>> utrzymania się emulsji tłuszczowej. Nie da się zrobić emulsji tłuszczowej
>> bez fazy wodnej.
> Ja robiłam bez octu.
> Czasami dodawalam musztardy. Aha: jeszcze żółtko ugotowane trzeba dodać.
To nie jest majonez, tylko jakaś rzadka olejowa pasta jajeczna.
>
> Podaję Ci linka do tej mojej nowej śmiesznej łopatki, Na zaokrągleniu
> jest trochę wyostrzona.
> Do czego ją używać?
> https://megawrzuta.pl/download/dec25510d9c75869d1dd1
c8ccc79576c.html
To jest nożyk/łopatka do masła - nabierasz tym z maselniczki masło (albo
smalczyk z kamionki) i smarujesz kromkę chleba :-))
--
XL
|