Data: 2016-12-18 01:27:47
Temat: Re: Majonez
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-12-17 o 23:44, FEniks pisze:
> W dniu 17.12.2016 o 18:53, cef pisze:
>> W dniu 2016-12-17 o 18:39, FEniks pisze:
>>
>>> A serio - kiedyś olej rzepakowy to był śmierdzący syf. Obecnie to jeden
>>> z najzdrowszych olejów (po genetycznej modyfikacji rzepaku, he he).
>>>
>>> Ewa
>>
>> Może i najzdrowszy,
>
> Nie wiem, czy w ogóle naj-, ale na pewno do smażenia bardzo dobry. A
> ten tłoczony na zimno także dobry do sałatek.
>
>> ale śmierdzi nadal.
>
> Bo każdy olej ma lekko nieprzyjemny zapach (według mnie przynajmniej).
> Oliwa także niezbyt przyjemnie pachnie.
> A taki np. olej lniany (ten podobno najzdrowszy), to nie dość że
> śmierdzi, to przełknąć się tego nie da na trzeźwo. ;)
>
Kiedyś koleżanka z pracy chwaliła się, że jej mamusia smaży karpie na
oleju lnianym (bo to tradycja). Po jakimś czasie kupiłam teą olej lniany
w jakims warzywniaku i schrzanilam swoje karpie wigilijne. Ten olej miał
smak jakiegoś kleju stolarskiego i karpia już nie jadłam. Nigdy już
takiego oleju nie kupię. Wszystko smażę na słonecznikowym i mi bardzo
smakuje.
--
animka
|