Data: 2016-12-18 01:30:42
Temat: Re: Majonez
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-12-17 o 23:07, Animka pisze:
> W dniu 2016-12-17 o 22:47, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2016-12-17 o 16:30, Ikselka pisze:
>>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>>> Po co ten ocet? Dodaje sie do żółtek tylko olej (dolewa stopniowo)
>>>>> oraz
>>>>> troszeczkę soli.
>>>> Ocet? - dla smaku oraz jako tzw. faza wodna, NIEZBĘDNA dla powstania i
>>>> utrzymania się emulsji tłuszczowej. Nie da się zrobić emulsji
>>>> tłuszczowej
>>>> bez fazy wodnej.
>>> Ja robiłam bez octu.
>>> Czasami dodawalam musztardy. Aha: jeszcze żółtko ugotowane trzeba
>>> dodać.
>> To nie jest majonez, tylko jakaś rzadka olejowa pasta jajeczna.
>>
>>> Podaję Ci linka do tej mojej nowej śmiesznej łopatki, Na zaokrągleniu
>>> jest trochę wyostrzona.
>>> Do czego ją używać?
>>> https://megawrzuta.pl/download/dec25510d9c75869d1dd1
c8ccc79576c.html
>> To jest nożyk/łopatka do masła - nabierasz tym z maselniczki masło
>> (albo
>> smalczyk z kamionki) i smarujesz kromkę chleba :-))
>>
> Hahaha. A to fajnie :-) W życiu bym nie skojarzyła.
> Zobaczę później jak się smaruje takim nożykiem chleb.
> Dzięki :
>
Smaruje sie bardzo fajnie, Posmarowałam kajzereczki twardym masłem
prawie prosto z lodówki i bardzo szybko i ładnie się rozprowadziło.
Tylko uważam, że plastikowe byłoby lepsze, bo to drewienko jest
nieprzyjemne w dotyku.
--
animka
|