Data: 2016-12-17 23:07:15
Temat: Re: Majonez
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-12-17 o 22:47, Ikselka pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>> W dniu 2016-12-17 o 16:30, Ikselka pisze:
>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>> Po co ten ocet? Dodaje sie do żółtek tylko olej (dolewa stopniowo) oraz
>>>> troszeczkę soli.
>>> Ocet? - dla smaku oraz jako tzw. faza wodna, NIEZBĘDNA dla powstania i
>>> utrzymania się emulsji tłuszczowej. Nie da się zrobić emulsji tłuszczowej
>>> bez fazy wodnej.
>> Ja robiłam bez octu.
>> Czasami dodawalam musztardy. Aha: jeszcze żółtko ugotowane trzeba dodać.
> To nie jest majonez, tylko jakaś rzadka olejowa pasta jajeczna.
>
>> Podaję Ci linka do tej mojej nowej śmiesznej łopatki, Na zaokrągleniu
>> jest trochę wyostrzona.
>> Do czego ją używać?
>> https://megawrzuta.pl/download/dec25510d9c75869d1dd1
c8ccc79576c.html
>
> To jest nożyk/łopatka do masła - nabierasz tym z maselniczki masło (albo
> smalczyk z kamionki) i smarujesz kromkę chleba :-))
>
Hahaha. A to fajnie :-) W życiu bym nie skojarzyła.
Zobaczę później jak się smaruje takim nożykiem chleb.
Dzięki :
--
animka
|