Data: 2014-01-25 16:37:05
Temat: Re: Majonez raz jeszcze
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 25 Jan 2014 15:11:42 +0000 (UTC), masti napisał(a):
> Dnia pięknego Sat, 25 Jan 2014 00:15:54 +0100 osobnik zwany Ikselka
> napisał:
>
>> Dnia Fri, 24 Jan 2014 22:08:05 +0100, wolim napisał(a):
>>
>>> Tak sobie czytam wątek na temat rozwarstwiania majonezu, w którym
>>> piszecie o szczególnych warunkach w jakich powinien być wytwarzany - a
>>> to temperatura składników powinna być taka sama, a to olej dolewany
>>> winien być z umiarem...
>>>
>>> Co zatem sądzicie o tym sposobie na przygotowanie majonezu?
>>> http://www.youtube.com/watch?v=sas5TSLrB7E
>>>
>>> Jak widać, niewielki nacisk kładzie ta pani na wspomniane szczegóły...
>>
>> Hint: końcówka, naczynie, ilość. Czyli bardzo duża wydajność tej akurat
>> końcówki w stosunku do małej ilości surowca. Plus kwas - żtp polepszacz
>> emulgowania.
>> Gdyby pani robiła tą samą końcówką litr majonezu, musiałaby zachować
>> stopniowanie ilości oraz uważac na temperaturę składników.
>
> ja zwykle robię koło litra w mikserze. Może nie leję całego oleju od razu
> ale specjalnie się nie przejmuję ile dolewam zwłaszcza pod koniec
Pod koniec mozna - bo emulgowanie rozpoczęte.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|