Data: 2014-01-25 16:11:42
Temat: Re: Majonez raz jeszcze
Od: masti <g...@t...hell>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia pięknego Sat, 25 Jan 2014 00:15:54 +0100 osobnik zwany Ikselka
napisał:
> Dnia Fri, 24 Jan 2014 22:08:05 +0100, wolim napisał(a):
>
>> Tak sobie czytam wątek na temat rozwarstwiania majonezu, w którym
>> piszecie o szczególnych warunkach w jakich powinien być wytwarzany - a
>> to temperatura składników powinna być taka sama, a to olej dolewany
>> winien być z umiarem...
>>
>> Co zatem sądzicie o tym sposobie na przygotowanie majonezu?
>> http://www.youtube.com/watch?v=sas5TSLrB7E
>>
>> Jak widać, niewielki nacisk kładzie ta pani na wspomniane szczegóły...
>
>
> Hint: końcówka, naczynie, ilość. Czyli bardzo duża wydajność tej akurat
> końcówki w stosunku do małej ilości surowca. Plus kwas - żtp polepszacz
> emulgowania.
> Gdyby pani robiła tą samą końcówką litr majonezu, musiałaby zachować
> stopniowanie ilości oraz uważac na temperaturę składników.
ja zwykle robię koło litra w mikserze. Może nie leję całego oleju od razu
ale specjalnie się nie przejmuję ile dolewam zwłaszcza pod koniec
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
|