« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-01-24 22:08:05
Temat: Majonez raz jeszczeTak sobie czytam wątek na temat rozwarstwiania majonezu, w którym
piszecie o szczególnych warunkach w jakich powinien być wytwarzany - a
to temperatura składników powinna być taka sama, a to olej dolewany
winien być z umiarem...
Co zatem sądzicie o tym sposobie na przygotowanie majonezu?
http://www.youtube.com/watch?v=sas5TSLrB7E
Jak widać, niewielki nacisk kładzie ta pani na wspomniane szczegóły...
Pozdrawiam,
MW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-01-25 00:15:54
Temat: Re: Majonez raz jeszczeDnia Fri, 24 Jan 2014 22:08:05 +0100, wolim napisał(a):
> Tak sobie czytam wątek na temat rozwarstwiania majonezu, w którym
> piszecie o szczególnych warunkach w jakich powinien być wytwarzany - a
> to temperatura składników powinna być taka sama, a to olej dolewany
> winien być z umiarem...
>
> Co zatem sądzicie o tym sposobie na przygotowanie majonezu?
> http://www.youtube.com/watch?v=sas5TSLrB7E
>
> Jak widać, niewielki nacisk kładzie ta pani na wspomniane szczegóły...
Hint: końcówka, naczynie, ilość. Czyli bardzo duża wydajność tej akurat
końcówki w stosunku do małej ilości surowca. Plus kwas - żtp polepszacz
emulgowania.
Gdyby pani robiła tą samą końcówką litr majonezu, musiałaby zachować
stopniowanie ilości oraz uważac na temperaturę składników.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-01-25 16:11:42
Temat: Re: Majonez raz jeszczeDnia pięknego Sat, 25 Jan 2014 00:15:54 +0100 osobnik zwany Ikselka
napisał:
> Dnia Fri, 24 Jan 2014 22:08:05 +0100, wolim napisał(a):
>
>> Tak sobie czytam wątek na temat rozwarstwiania majonezu, w którym
>> piszecie o szczególnych warunkach w jakich powinien być wytwarzany - a
>> to temperatura składników powinna być taka sama, a to olej dolewany
>> winien być z umiarem...
>>
>> Co zatem sądzicie o tym sposobie na przygotowanie majonezu?
>> http://www.youtube.com/watch?v=sas5TSLrB7E
>>
>> Jak widać, niewielki nacisk kładzie ta pani na wspomniane szczegóły...
>
>
> Hint: końcówka, naczynie, ilość. Czyli bardzo duża wydajność tej akurat
> końcówki w stosunku do małej ilości surowca. Plus kwas - żtp polepszacz
> emulgowania.
> Gdyby pani robiła tą samą końcówką litr majonezu, musiałaby zachować
> stopniowanie ilości oraz uważac na temperaturę składników.
ja zwykle robię koło litra w mikserze. Może nie leję całego oleju od razu
ale specjalnie się nie przejmuję ile dolewam zwłaszcza pod koniec
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-01-25 16:37:05
Temat: Re: Majonez raz jeszczeDnia Sat, 25 Jan 2014 15:11:42 +0000 (UTC), masti napisał(a):
> Dnia pięknego Sat, 25 Jan 2014 00:15:54 +0100 osobnik zwany Ikselka
> napisał:
>
>> Dnia Fri, 24 Jan 2014 22:08:05 +0100, wolim napisał(a):
>>
>>> Tak sobie czytam wątek na temat rozwarstwiania majonezu, w którym
>>> piszecie o szczególnych warunkach w jakich powinien być wytwarzany - a
>>> to temperatura składników powinna być taka sama, a to olej dolewany
>>> winien być z umiarem...
>>>
>>> Co zatem sądzicie o tym sposobie na przygotowanie majonezu?
>>> http://www.youtube.com/watch?v=sas5TSLrB7E
>>>
>>> Jak widać, niewielki nacisk kładzie ta pani na wspomniane szczegóły...
>>
>> Hint: końcówka, naczynie, ilość. Czyli bardzo duża wydajność tej akurat
>> końcówki w stosunku do małej ilości surowca. Plus kwas - żtp polepszacz
>> emulgowania.
>> Gdyby pani robiła tą samą końcówką litr majonezu, musiałaby zachować
>> stopniowanie ilości oraz uważac na temperaturę składników.
>
> ja zwykle robię koło litra w mikserze. Może nie leję całego oleju od razu
> ale specjalnie się nie przejmuję ile dolewam zwłaszcza pod koniec
Pod koniec mozna - bo emulgowanie rozpoczęte.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |