Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.
news.xs4all.nl!194.109.133.84.MISMATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all
.nl!xs4all!feeder.news-service.com!tudelft.nl!txtfeed1.tudelft.nl!feeder3.cambr
iumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.246.MISMATCH!nx02.iad01.newshosting.c
om!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b
-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Mąka na chleb
Date: Fri, 3 Sep 2010 14:19:41 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
Lines: 65
Message-ID: <4c80e7d8$0$27028$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.15.147.162
X-Trace: 1283516376 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27028 83.15.147.162:2164
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329567
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
>> news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>>>
>>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>>
>>>>
>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>
>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>>> domieszane. :-)
>>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące
>>> bez utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>>
>>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>>> wajchę.
>>>
>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
>>> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>
>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie
>>> wiem jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>>
>>
>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>> 'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>> razem
>
> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku upiekłem
> na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się tak dobre,
> że zostały zjedzone. :-)
> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
> wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są
> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja na
> opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
>
Przepis mowil o tym ze zamiast wody mozna dac maslanki(chleb mial byc
lepszy - smakowo owszem byla roznica, ale byl... ziemisty w konsystencji
niestety)
Co do temperatury - pokaz mi drozdze (takie zwykle, w kostce) na ktorych
jest info o temperaturze (nie liczac temperatury przechowywania).
|