Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!news0.de.colt.net!news.iphh.net!iphh.net!news.belwue.de!ne
wsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!nntp.infostrada.it!xmission!news-hog.berke
ley.edu!ucberkeley!tethys.csu.net!nntp.csufresno.edu!sn-xit-03!sn-xit-12!sn-xit
-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Makowiec inaczej
Date: Sun, 27 Feb 2005 08:57:12 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <1...@c...supernews.com> <cvss8u$ggh$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <cvss8u$ggh$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 38
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:233334
Ukryj nagłówki
Dando wrote:
>>Magdalena Bassett
>
>
> Co do dziur to niewiem dlaczego sa takie zaleznosci jesli chodzi o dodatki o
> których piszesz, ale..
> Jesli chodzi o wielgachna dziure miedzy góra ciastka a pierwsza warstwa maku
> to:
> 1. albo czyms np. gwozdziem porobic dziury, ale takim calowym,
> 2. albo powycinac dziury w ciescie na górze,
> 3. albo zwiniety makowiec rozplaszczyc przeciac na 3 dlugie pasy i przeplata
> cos ala chalka.
To wszystko o czym piszesz to sposoby na zreperowanie makowca, ktory
zostal nieprawidlowo zrobiony. Jak pisalam poprzednio, mozna dobrac
proporcje skladnikow tak, zeby makowiec wyszedl bez babli sam z siebie,
a nie z takimi hecami, jakie opisujesz. Wczorajszy makowiec wyszedl mi
znakomicie, bez dziur i nie klapniety, wszystkie warstwy ciasta
wyrosniete bez problemow.
> Przestrzen tworzy sie pod wplywem rosniecia ciasta oraz parowania wody z
> maku, po wyjeciu ciasta z pieca wszystko opada i kiepsko to wyglada.
Nie, przestrzen tworzy sie dlatego, ze ciasto jest za miekkie zeby
utrzymac wage nadzienia, ktore przygniata dolne warstwy ciasta, i tylko
gorna rosnie prawidlowo, odlaczajac sie od nadzienia, i tworzac babel.
Jesli ciasto jest wystarczajaco jedrne, wyrobione na srednio miekko,
wtenczas warstwy ciasta pod nadzieniem maja sile rosnac i podniesc
nadzienie do gory, nie klapiac pod nim.
> Dando
>
>
Magdalena Bassett
|