Data: 2014-07-24 22:42:02
Temat: Re: Maliny na surowo na zimę (bez mrożenia)
Od: Mirosław Kwaśniak <m...@u...ikem.pwr.wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ikselk%g...@g...com wrote:
>
> Pektyna AMIDOwana! - na chemii chyba uczyłeś się o AMIDach?
Sorry spieszyłem się i przekleiłem jak małpa. Choć współczesne nazewnictwo
chemiczne nieraz wprawia mnie w zakłopotanie, więc mimo zwątpienia nie
przeprowadziłem śledztwa.
> Dlatego wycofałam się z kupna. Żeby mieć to, o czym mówimy, należałoby
> sobie samemu zrobić z jabłek niezbyt dojrzałych (bo mają jej więcej niż
> dojrzałe), albo kupić naturalną pektynę jabłkową, no ale jej cena jest
> wiele wyższa.
> http://www.apteka-natolinska.pl/upload/images/produc
ts/big/PEKTYNA_JABLKOWA_113g_proszek_Solgar785.jpg
Tylko mały szkopuł - pektyny wysoko metylowane (a takie są naturalne
nieprzetworzone) wymagają min 65% cukru w przetworze, aby się zźelowały.
:(
W annałach internetu znalazłem Twoje rozważania na temat zakupu pektyn z
Pektowinu, a C&G jest właśnie konfekcjonerem ich wyrobów ;)
|