Data: 2003-10-10 20:17:00
Temat: Re: [Mam] "swojska" wo3owina. I co dalej?
Od: "" <m...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> > | A co do rodzaju przepisu - byle dobre! I moze srednio skomplikowane?
> > | Ani
> >
> > hmmmmmmmm..
> > zatem ten jeden piekny, o ile nie jest podluzny, w miare waski.. zapewne
> > jest pieczenia wolowa...
> > i toto mozesz, po wczesniejszym, krotkim 'obsmazeniu' na goracym tluszczu
> > [najlepiej oleju], udusic nastepnie w piekarniku [lub na wierzchu].
> > Ja to robie 'na wierzchu', oczywiscie pod przykryciem.
> > Jesli w piekarniku, to - najlepiej. w takim specjlanym rekawie [od pewnego
> > czasu dostepnym w marketach] do pieczenia.
> >
> > Tajemnica TWARDEJ pieczeni wolowej, a wrecz kazdej wolowiny lezy w tym, by
> > .. jesli sie nie chce miec tego paskudnego efektu - NIE SOLIC miesa pzed
> > rozpoczeciem obrobki cieplnej.. to czynnosc, ktorej nalezy dokonac przy
> > koncu tego procesu.
> >
> > Jesli ten piekny kawalek wolowiny jest jednak poledwica wolowa, to..
> nalezy
> > to pokroic na plasytry min. 1 - 1,5 cm [gora 2 cm] i krotko obsmazyc na
> > patelni.. mieso powinno miec w srodku kropelke krwi - tak byloby
> klasycznie
> > :-)
> > Podawac z tartym chrzanem doprawionym sola, cukrem i smietana, tudziez
> > frytkami + czerwone wino
> > p o e z j a !!! :-)))
> > Smacznego
> > Barbara
>
> To jest dość spory kawałek, chyba własnie pieczeniowy :) (duzy, odkrojony z
> jakiejs naprawdę sporej części ma postać potężnej kostki i wazy gdzieś ok
> 1,00-1,50 kg.)
>
> A poza tym, po przeczytaniu powyższych przepisów juz zrobiłam się bardzo
> głodna! ;P
>
> A co do solenia - nie soliłam podczas gotowania (a gotowało sie chyba ze 4
> godziny!) i było dalej twardawe :(
> Może to jednak była jakas stara krowa?;)
>
> Pozdrawiam smakowicie,
> Ani
>
>
Witam! Jeśli chcesz aby wołowina była miękka, skrop ją alkoholem /wódka/ lub w
czasie duszenia dodaj kieliszek , zalewj wołowinę zawsze zimną wodą. Chyba że
jest już z bardzo starej krowy lub byka , wtedy nic nie pomoże. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|