Data: 2008-10-19 10:11:30
Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: "leku" <l...@p...wprost.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Kruche ciasto na tarty owocowe
>
> 140 g masla
> 160 g maki
> 140 g cukru
> 3 ugotowane zoltka
>
> Przetrzec zoltka przez sito albo rozkruszyc widelcem. W misce umiescic
> wszystkie skladniki i zarabiac palcami, az sie utworzy bardzo gruba
> kruszonka. Te kroszonke sciskam w kule i w tej samej misce wstawiam do
> zamrazalnika na 10 minut. Nastepnie rozkruszam te kule i wysypuje nia dno
> blachy. Uciskam palcami na plasko, az dno jest wylepione bez dziur. Pieke
> w temperaturze 160°C/320°F. Jesli robie szybkie ciasto z owocami, daje
> polowe tej kruszonki na dno, wylepiam blache, na to owoce, i reszte
> kruszonki rozsypuje po wierzchu.
A może zdradzisz tajemnicę co zrobić aby pod owocami ciasto nie było surowe
?
Zrobiłem wg Twojego przepisu ciasto kruche do tarty z jabłkami zalanymi masą
jajczano
śmietanową. Ciasto było kruche i smaczne ale tylko na wywiniętych brzegach.
Natomiast spód był surowy. Ustawiłem termoobieg na 180 stopni przez 30 min.
Drugim błędem było chyba zastosowanie formy szklanej. Mimo wysmarowania
tłuszczem
ciasto strasznie się do niej przykleiło. Chyba lepsza będzie zwykła forma
blaszana.
A może ciasto trzeba wstępnie podpiec i dopiero potem dać jabłka i zalać
masą ?
Ale to wydłuża czas wykonania a chciało by się szybko i smacznie :)
pozdrawiam
leku
|