Data: 2008-10-06 21:10:01
Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett wrote:
> manama wrote:
>
>> Witam,
>> ja to robie podobnie w Germanii, ale miedzy dwoma arkuszami papieru do
>> pieczenia.
>> Wtedy jeden arkusz zostaje z ciastem i klade na blache a drugi, gorny
>> odlepiam.
>> W Polsce natomiast wyprobowalam miedzy dwoma, a nawet czterema ( dwa
>> na dole dwa na gorze) papierami sniadaniowymi, gladkim od strony
>> ciasta. Potem zdejmuje wierzchni papier, znaczy sie odlepiam, ciasto
>> klade na blache a potem powoli odlepiam ten na gorze pozostaly papier.
>> Robie to tylko dlatego, ze chce miec cieniutka warstwe ciasta, a jak
>> mi zostaja wolne miejsca to zalepiam ciastem wystajacym z brzegow.
>> Pozdrawiam,
>> M.
>>
>>
>
> Ja walkuje ciasto miedzy dwoma warstwami pergaminu do pieczenia, potem
> wkladam do zamrazalnika, i po paru minutach moge papier z ciasta odkleic
> bez problemu.
>
> MB
Dodam, ze to ciasto, ktore ja walkuje miedzy pergaminem, to nie
klasyczne, kruche ciasto, tylko ciasto na amerykanskie paje, ktorym
wyklada sie naczynie do pieczenia, a druga warstwa przykrywa sie owoce.
MB
|