Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Adamo 2." <a...@c...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Maslo
Date: Tue, 16 Dec 2003 02:11:29 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 48
Message-ID: <brlmar$952$1@opal.futuro.pl>
References: <brg620$7j1$1@atlantis.news.tpi.pl> <141220030113158594%wlalos@onet.pl>
<brh9ca$lb0$1@atlantis.news.tpi.pl> <141220031124127997%wlalos@onet.pl>
<brhe5k$ebr$1@inews.gazeta.pl> <141220031135459607%wlalos@onet.pl>
<brhgdb$lhc$1@inews.gazeta.pl> <141220031226010544%wlalos@onet.pl>
<brhhvk$qrr$1@inews.gazeta.pl> <141220031350475708%wlalos@onet.pl>
<brlae4$9nm$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: szilo.media4.pl
X-Trace: opal.futuro.pl 1071537308 9378 62.233.177.126 (16 Dec 2003 01:15:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Dec 2003 01:15:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:183360
Ukryj nagłówki
Użytkownik "jakub" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:brlae4$9nm$1@inews.gazeta.pl...
> tak przy okazji, bez intencji obrzydzania...
nie masz szans;)))
> jesli cos smazyc na masle (wszystko jedno czy klarowanym, czy prosto od
> krowy/z supermarketu, czy jakims ohydnym mixie) to najwyzej jajecznice...
Na którymś miksie raz smażyć próbowałem, więcej tego świnstwa poprostu nie
kupiłem, więc z tym fragmentem o miksie się zgodzę;))
> Z tego co wiem (byc moze moje wiadomosci sa nieco zbyt poprawne
> poltycznie/gastronomicznie) maslo powyzej 120-140 st. C zaczyna sie
> rozkladac, produkujac substancje m. in. dosc mocno rakotworcze. Co
A z tego, co ja wiem substancje wdychane przez palaczy są /wybitnie/
rakotwórcze, jednak nie przeszkadza im to w paleniu;)))
> Byc moze w.w. substancje maja
> jakis szczegolnie orzechowo-grzybowy rewelacyjny smak. Nie wiem, nie
> probowalem.
Skoro nie próbowałeś, to nawet nie wiesz o czym mówisz;)))
Ja nie wyobrażam sobie np. dobrych ruskich pierogów bez przypalonego
masła...
> Tak na zdrowy rozsadek, lepiej jednak uzywac oleju, a jak
> kto lubi -smalcu, maslo zostawiajac (poza jajecznica) do zaprawek,
Na zdrowy rozsądek, to lepiej nie wychodzić z domu, bo można złamać nogę,
nie przechodzić przez ulicę, bo samochód..... ale się zagalopowałem... A tak
na zdrowy rozsądek, to to co piszesz nie ma nic z rozsądkiem wspólnego;)))
Równie dobrze można powiedzieć, że lepiej gotować, niż smażyć wogóle,
prawda? Ale nie o to chodzi! Czasami właśnie dzięki smażeniu na maśle
uzyskuje się konkretny smak, którego nie dam rady sobie odmówić profanując
potrawę jakimiś olejami...
> lekkich zasmazek i kanapek. Ale oczywiscie wszystko jest bardziej lub
> mniej szkodliwe...
No więc o co chodzi?
Pozdrawiam,
Adam
|