Data: 2005-02-16 08:19:18
Temat: Re: Masło, masełko , masełeczko...
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cuuvef$pci$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"cherokee" <c...@n...o2.pl> wrote:
> Użytkownik "MIR" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:cuuuv3$65l$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Będące u nas na rynku masło, jest z reguły zbyt mocno utwardzone.
> > Wynika to prawdopodobnie stąd, że polskie normy dopuszczają w maśle
> > taką ilość substancji utwardzających (utwardzaczy), która jest jest zbyt
> > duża i masło nie nadaje się do smarowania.
>
> Ja tu czegoś nie rozumiem - czy polskie normy nakazują naszym Mućkom dodawać
> utwardzaczy do mleka?
> Bo odkąd pamietam prawdziwe wiejskie masło było twarde jak kamien
Nieprawda. Dobrze zrobione wiejskie masło jest miękkie nawet mocno
schłodzone. Wiem, bo robiłem.
Władysław
|