Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!a
tlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "flower" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło, masełko , masełeczko...
Date: Wed, 16 Feb 2005 14:13:44 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <cuvgv5$3aq$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cuuuv3$65l$1@nemesis.news.tpi.pl> <cuuvef$pci$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: mgm.softman.com.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1108559653 3418 213.25.195.100 (16 Feb 2005 13:14:13
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Feb 2005 13:14:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231838
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-262119.09191816022005@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <cuuvef$pci$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "cherokee" <c...@n...o2.pl> wrote:
>
> > Użytkownik "MIR" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> > news:cuuuv3$65l$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > > Będące u nas na rynku masło, jest z reguły zbyt mocno utwardzone.
> > > Wynika to prawdopodobnie stąd, że polskie normy dopuszczają w maśle
> > > taką ilość substancji utwardzających (utwardzaczy), która jest jest
zbyt
> > > duża i masło nie nadaje się do smarowania.
> >
> > Ja tu czegoś nie rozumiem - czy polskie normy nakazują naszym Mućkom
dodawać
> > utwardzaczy do mleka?
> > Bo odkąd pamietam prawdziwe wiejskie masło było twarde jak kamien
>
> Nieprawda. Dobrze zrobione wiejskie masło jest miękkie nawet mocno
> schłodzone. Wiem, bo robiłem.
Może było źle zrobione, a dobrze zrobione jest właśnie twarde.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
|