Data: 2002-03-28 00:44:22
Temat: Re: Mazurek MNIEJ slodki? watpliwosci
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > zdanie. I tak mysle: czemu w przepisach na spody wciaz wystepuje cukier
> > puder? Czy nie mozna by zrobic mazurka na spodzie z ciasta (pol)kruchego
> > zlozonego z maki, masla i jajek tylko? Bez tego cukru? albo mniej cukru?
Be z cukru robi sie kruche ciasto na quiche, zeby bylo lepsze, zrob z
gotowanych zoltek
160 gr maki
3 ugotowane zoltka przetarte przez sito
110 gr masla
Posiekac nozem az beda grudki masla wielkosci grochu - fasoli (mozna w
malakserze). Czubkami palcow zarobic, az sie zlepi - cieplo palcow
roztapia maslo, ktore absorbuje make i tworzy gruba kruszonke. To
zamrozic przez 10 minut lub schlodzic przez 30 minut, wylepic ta gruba
kruszonka blache i piec w 160C/320F az jasno zlote. Wypelniac jak quiche
albo slodkim nadzieniem.
Magdalena Bassett
|