Data: 2002-03-11 11:33:07
Temat: Re: Mazurek, który wychodzi zawsze?
Od: "DanaB" <d...@n...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magda S" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a6g7qi$s1q$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> przede mną pierwsza Wielkanoc u teściów. Chciałabym błysnąć mazurkiem
> własnego wyrobu. Tym bardziej, że w domu, do którego jadę nie są znane te
> wielkanocne wypieki. Dlatego proszę o przepis na coś łatwego, pysznego i
> mazurkowatego.
> Pozdrawiam wszystkie synowe :-)
> Magda
>
Proponuje jeden z najlatwiejszych mazurkow sprawdzony wielokrotnie. Ciasto mozna
przygotowac 2-3 dni wczesniej, potem tylko zrobic pomade (jest bardzo prosta) i
udekorowac. Do czesci pomady mozna dodac zmielone orzechy - bedzie orzechowa, albo
czekolade - bedzie czekoladowa. Bardzo to uproszczone, ale sprawdza sie. Poniższa
porcja jest na dwa male mazurki, takie wielkosci 1/2 standartowej blaszki. Polecam
inne z serwisu www.kuchnia.com.pl/DiD/mazurki.html
MAZUREK Z POMADĄ ŚMIETANOWĄ
KRUCHE CIASTO : 500 g mąki krupczatki, 250 g tłuszczu (najlepiej mieszany w równych
ilościach: masło i smalec), 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru pudru;
POMADA ŚMIETANOWA : po 1/2 szklanki kwaśnej śmietany i słodkiej śmietanki, 2 szklanki
cukru, 20 g cukru waniliowego;
DO PRZYBRANIA : 200 g kolorowych drażetek (lentilki) lub kolorowe owoce kandyzowane
Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem i cukrem
pudrem na "piasek". Dodać żółtka, jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odstawić
na 30 minut do lodówki (można zamrozić - max. 6 tygodni). Po wyjęciu odłożyć trochę
ciasta na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurka, a resztę rozwałkować na dwa
prostokątne lub kwadratowe placki grubości 0,5 cm. Uformować wałeczki (można
ozdobnie powycinać radełkiem lub karbowaną blaszką umieścić je na brzegach mazurków.
Ciasto piec 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 220 stopni C.
Przygotować pomadę: do dużego rondelka wlać śmietanę, wsypać cukier, cukier waniliowy
i gotować na małym ogniu, stale mieszając, przez 11 minut. Po zdjęciu z ognia chwilę
ucierać drewnianą łyżką. Jeszcze ciepłą pomadę wylać na ostudzony placek.
Po całkowitym wystudzeniu ozdobić mazurek kolorowymi drażetkami lub kandyzowanymi
orzechami.
--
DanaB
www.kuchnia.com.pl
"Och, gdyby ktoś chciał zjeść to co ugotuję..."
|