Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Menu chrzest
Date: Tue, 8 Apr 2003 14:43:03 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 34
Message-ID: <b6ug6a$aag$1@flis.man.torun.pl>
References: <b6rl26$q1l$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 1049805834 10576 158.75.50.2 (8 Apr 2003 12:43:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 8 Apr 2003 12:43:54 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152185
Ukryj nagłówki
W kwestii sałatek - zapewne tradycyjna polska z ziemiakami, merchewką,
pietruszka selerem, ogórkiem kiszonym, jabłkiem, jajkami, cebulą. Sól,
pieprz i do tego majonez. Dobrym i dość ciekawym sposobem zapchania gości
będzie niewątpliwie jakaś gęsta zupa (potrawka) - "gulaszowa" np. albo z
piersi z indyka. Nastepna rzecz najmniej pracochłonna - udka lub skrzydełka
z kurczaka - lepsze udka przekrojone na pół - w smarketach moża juz kupić
porcjowane. Do tego Mieszanki przypraw - teksas grill, żeberka na miodzie i
do kurczaka (Kotanyi jeśli mnie pamięć nie myli albo Ducros). Kawałki
kurczaka mieszasz z przyprawami i oliwą ( zachowaj proporcje na opakowaniu,
bo wyjdzie za słone - a przystko przez glutaminian sodu:). Ziemniaki
pieczone w mundurkach w piekarniku - można robić razem z kurczakiem.
Morszczuk albo mintaj - filety nierozmrożone panierujesz w jajku i bułce
tartej ( do bułki dodaj przyprawy - może być do ryb Kamisa). Usmaż filety
dzień przed imprezą a wdniu imprezy podgrzejesz i obłożysz smażoną cebulką.
Można jeszcze bigos - niesmiertelny - przepisy są wszędzie :)
Jak byś ewentualnie chciała przepis na jakąś gęstą zupę, co sama się robi
daj znać.
Generalnie przepisy masz takie, że czasowo powinnaś się wyrobić: kurczaka
zamarynuj dzień wczesniej, sałatkę zrób przynajmniej 1 dzień przed imprezą a
jeszcze lepiej 2 dni wczesniej. Ryby - jak wspomniałem wczesniej. A, do
gęstej zupy idealnie będzie pasowała bułka paryska pokrojona w kromki,
smarowana masełkiem ziołowym ( czosnek siekany i rozgniatany nożem z solą,
siekany koperek) i lekko podpieczona w piekarniku.
Uff
Na ciastach się wogóle nie znam ;)
--
ostry
|