Data: 2003-04-08 12:43:03
Temat: Re: Menu chrzest
Od: "ostry" <o...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W kwestii sałatek - zapewne tradycyjna polska z ziemiakami, merchewką,
pietruszka selerem, ogórkiem kiszonym, jabłkiem, jajkami, cebulą. Sól,
pieprz i do tego majonez. Dobrym i dość ciekawym sposobem zapchania gości
będzie niewątpliwie jakaś gęsta zupa (potrawka) - "gulaszowa" np. albo z
piersi z indyka. Nastepna rzecz najmniej pracochłonna - udka lub skrzydełka
z kurczaka - lepsze udka przekrojone na pół - w smarketach moża juz kupić
porcjowane. Do tego Mieszanki przypraw - teksas grill, żeberka na miodzie i
do kurczaka (Kotanyi jeśli mnie pamięć nie myli albo Ducros). Kawałki
kurczaka mieszasz z przyprawami i oliwą ( zachowaj proporcje na opakowaniu,
bo wyjdzie za słone - a przystko przez glutaminian sodu:). Ziemniaki
pieczone w mundurkach w piekarniku - można robić razem z kurczakiem.
Morszczuk albo mintaj - filety nierozmrożone panierujesz w jajku i bułce
tartej ( do bułki dodaj przyprawy - może być do ryb Kamisa). Usmaż filety
dzień przed imprezą a wdniu imprezy podgrzejesz i obłożysz smażoną cebulką.
Można jeszcze bigos - niesmiertelny - przepisy są wszędzie :)
Jak byś ewentualnie chciała przepis na jakąś gęstą zupę, co sama się robi
daj znać.
Generalnie przepisy masz takie, że czasowo powinnaś się wyrobić: kurczaka
zamarynuj dzień wczesniej, sałatkę zrób przynajmniej 1 dzień przed imprezą a
jeszcze lepiej 2 dni wczesniej. Ryby - jak wspomniałem wczesniej. A, do
gęstej zupy idealnie będzie pasowała bułka paryska pokrojona w kromki,
smarowana masełkiem ziołowym ( czosnek siekany i rozgniatany nożem z solą,
siekany koperek) i lekko podpieczona w piekarniku.
Uff
Na ciastach się wogóle nie znam ;)
--
ostry
|