Data: 2003-01-21 13:38:02
Temat: Re: Metka (P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b0jgu7
> No to kupa, nie ma gdzie uwedzic - a czy jak tego nie uwedze to bedzie
> tatar?Jaka jest roznica miedzy tatarem a metka? I co to jest sol warzonka?
> / walkie-talkie! GG:411958 \
warzonka- to sol kuchenna , na opakowaniu jest napisane sol warzona . Bo
teraz rozne mozna kupic np.jodowane, itp.
Sol ma byc biala i smak wyraznie slony, bez goryczki. Do wodnych roztworow
(solanek) stosuje sie sol mialka, do solenia lub peklowania-suchego- mozna
sol o grubszym ziarnie (wolniej rozpuszczalna, dluzej dzialajaca)
Kielbasa tatarska - to konska, a przynajmniej tak jest w oryginale:
konina, wieprzowina i slonina. Z przypraw: sol, saletra,pieprz, ziele ang.,
galka muszk, czosnek.. Wedzenie dymem cieplym!
i po ptakach...
Jola L-L
|