Data: 2000-10-22 16:27:07
Temat: Re: Mieso z rosolu
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Popi <f...@k...net.pl> wrote:
> > golabki, pierogi z mieskiem, sztuka miesa z sosem chrzanowym
>
> o co chodzi z ta "sztuka miesa z sosem chrzanowym", o jaka sztuke chodzi? i
> co z tym sosem
>
> Popi
Sztukamies, inaczej sztuka miesa to po prostu gotowana wolowina.
Podstawowa zasada gotowania wolowiny i rosolu glosi:
Mieso na ktorym gotowalo sie rosol nie nadaje sie do jedzenia. Wywar po
gotowaniu sztuki miesa nie nadaje sie na rosol.
Inaczej -- mozna miec albo dobry sztukamies, albo dobry rosol.
A sos chrzanowy robisz z grubsza tak:
Przygotowujesz biala zasmazke. Rozprowdzasz ja rosolem (lub wywarem po
gotowaniu miesa). Dodajesz utartego swiezego chrzanu, w ostatecznosci
chrzanu z octem. Przyprawiasz sola i czym tam chcesz (np. bialym
pieprzem). Zghotowujes raz, dodajesz smietany.
Wladyslaw
|