Data: 2003-11-14 09:35:03
Temat: Re: Mikrofalówka
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aśka" <j...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5b53.00001de4.3fb40139@newsgate.onet.pl...
> Szanowni grupowicze tydzień temu kupiłam mikrofalówkę, ale poza podgrzniem
> obiadu, mleka i zrobieniu grzańca nie mam pojęcia co z nia robić. W
archiwum
> nie znalazłam nic ciekawego. Proszę was bardzo o ciekawe i sprawdzone
sposoby
> jak mam ją wykorzystać. I czy do zawijania potraw w mikrofali stosuje się
folię
> aluminiową czy może być ta zwykła spożywcza. Z góry dziękuję za wszystkie
cenne
> rady.
Mikrofalówka skutecznie służy do zmiękczania masła wyjętego prosto z
lodówki - do chleba to ja lubię zimne, ale jak potrzeba do ciasta masło
nieroztopione, ale konsystencji takiej lejącej, żeby się dało zmiksować, to
wtedy na 30 sekund na 250W jeśli cała kostka i jest ok. Koniecznie trzeba
zdjąć folię i położyć masło na talerzyku
Doskonale gotuje się w mikrofalówce kasze i ryż - płuczesz, zalewasz wodą (w
ilości takiej jak do normalnego gotowania, czyli na szklankę ryżu 2,5
szklanki wody), dodajesz odrobinę masła i soli, zagotowujesz na maksymalnej
mocy (trzeba pilnować, żeby nie zdążyło wykipieć), a potem ustawiasz na 250W
na 20 minut, jeśli to szklanka ryżu (jeśli więcej to czas proporcjonalnie
dłuższy.
Uwaga - ryż wodą nie powinien zajmować więcej niż połowę wysokości naczynie.
Gotować pod przykryciem (szklane naczynie ze szklaną pokrywą - w tym wypadku
przykrywanie folią do mikrofalówek nie zdaje egzaminu - ta folia jakoś
dziwnie się zachowuje, jak potrawa długo mocno paruje...).
A jeśli chodzi o folię to przeczytaj instrukcję obsługi. Aluminiowa się nie
nadaje, bo do mikrofalówki nie wolno wkładać metalu, a zwykła do żywności
jest zbyt szczelna, jak na to, żeby jej używać do gotowania. Kup specjalne
folie do mikrofalówek.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|