Data: 2008-01-18 10:02:07
Temat: Re: Miod rzepakowy
Od: Điäbëłsön <hëllböy@sätän.örg>
Pokaż wszystkie nagłówki
Andrzej pisze:
>
> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fmppm5$i0h$1@opal.icpnet.pl...
>> Witam,
>> czy miod rzepakowy jest od samego poczatku jasny i gesty czy
>> potrzebuje na to czasu? Wyslalam chlopa do sklepu i przyniosl miod
>> niby rzepakowy, ale lejacy. No i czekac az zgestnieje, czy ,,temu
>> miodu'' ktos pomogl (podgrzal?) ?
>>
>>
> Miód rzepakowy najszybciej krystalizuje. Spółdzielnie przed sprzedażą
> miodu przetrzymują je w beczkach, żeby go rozlać do słoików podgrzewają
> go do 40 stopni Celcjusza i jest to bardzo rygorystycznie przestrzegane.
> Miód w temperaturze 40 stopni nie traci witamin i zachowuje wszystkie
> składniki.
> Po miesiącu znowu zastygnie i będzie krystalizował
>
> Jędrek, stary pszczelarz :)
>
jendrek, ty jestez z Pasłęka??
|