Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mleko Re: Mleko

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Mleko

« poprzedni post następny post »
Data: 2010-02-10 11:48:18
Temat: Re: Mleko
Od: "k...@g...pl" <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

On 10 Lut, 09:53, "Misiek" <p...@o...pl> wrote:
> Użytkownik "kog" <k...@o...pl> napisał w
wiadomościnews:095f.00000140.4b71cd7a@newsgate.onet.
pl...
>
>
>
>
>
> >> On 9 Feb., 17:58, "kogutek" <k...@o...pl> wrote:
>
> >> > W przetworzonym nie ma adnych warto ci od ywczych, bo co
> >> > mo e da litr wody w kt rym jest ok 2% t uszczu.
>
> >> A w jakim procesie mleko traci bialko i cukry? :-) Tudziez wapn i inne
> >> mikroelementy?
>
> >> Stalker
> > Doświadczenie jest miarą poznania Świata. Weź litr wody mineralnej nie
> > gazowanej. Może być kranówka. Wsyp do litra wody pół płaskiej łyżeczki
> > cukru,
> > wymieszaj. Następnie spróbuj. Woda z cukrem będzie sporo słodsza od mleka.
> > Co
> > oznacza że w litrze mleka jest mniej niż pół łyżeczki cukru. Weź następnie
> > litr
> > mleka i kilogram mięsa. Kilogram mięsa to mniej więcej litr. Odparuj wodę
> > z
> > mleka i wysusz mięso na wiór. Następnie zważ i napisz nam tutaj ile ważyło
> > to co
> > zostało z litra mleka i z kilograma mięsa. Jak potrzebujesz wapnia to
> > łyknij
> > tabletkę z wapnem. Jest w niej z 50 razy więcej wapnia niż w litrze mleka.
> > Dlaczego nie piszesz że w mleku są cudowne środki ochrony roślin,
> > antybiotyki,
> > anaboliki. A w takim ekologicznym prosto od krowy to mnóstwo różnych
> > bakterii z
> > gruźlicą włącznie. Bo to że e coli jest tam w stu procentach przez
> > grzeczność
> > nie wspomnę. Kilka lat temu bardzo zdrowy ołów byś znalazł. Dzisiaj już
> > nie bo
> > robią paliwa bezołowiowe.
>
> 1. wapno z mleka odtluszczonego jest prawie nie przyswajalne dzieki wlasnie
> niskiej zawartosci tluszczu (a co za tym idzie witaminy D i A). Na domiar
> zlego organizm ludzi powyzej 30-go roku zycia ma bardzo obnizona zdolnosc
> przyswajania wapna z mleka. Co innego produkty mleczne (sery, jogurty, a
> nawet maslanka).

W mleku jest wapń, nie wapno. Wiele naukowych badań potwierdziło, że
fosforan wapnia jest najlepiej przyswajalną formą wapnia. Obecność
kazeiny, a raczej fosfatydów obecnych w kazeinie wspomaga wchłanianie
wapnia.
Tłuszcz nie ma nic wspólnego z wchłanianiem wapnia.

> 2. wapno "farmaceutyczne" jest slabo przyswajalne dla czlowieka. Jedynie
> dzieki temu ze jest bardzo stezone czlowiek przysaja czesc z tego wapna i
> suma sumarum wychodzi faktycznie wiecej niz z przyslowiowej szklanki mleka.

Węglan wapnia rzeczywiście jest mniej przyswajalny z preparatów niż z
mleka.

> Jednak czesc z tego wapna i tak odklada sie nie w kosciach a "innych
> tkankach" (patrz - zwapnienie zyl na ten przyklad), a lwia czesc
> "przelatuje" przez organizm (mozesz dla eksperymentu podczas zazyania wapna
> obserwowac swoj mocz - zmetnialy).

Wynika to ze strawialności składników pokarmowych oraz interakcji
składników pokarmowych obecnych w jelicie. W jelicie jest duża
konkurencja o to, co zostanie wchłonione. Wapń ma utrudnione
wchłanianie w obecności innych metali dwuwartościowych np. magnezu, to
znaczy w przypadku przewagi magnezu.
Przyjmuje się, że około 30% wapnia obecnego w pokarmach jest
absorbowana, reszta jest wydalana. Poza tym, wydalany jest również
wapń z organizmu, na zasadzie wymiany. Stary z kości out, nowy do
kości in. Nie podam teraz okresu półtrwania wapnia w kościach.
O tym, czy absorbujemy wapń, powiedzą nam badania bilansowe (kał) i
wyniki badań morfologii.

> malo tego, podczas zazyania wapna powinno sie zazyac "rownolegle" witamine
> A+D3, lub... spozywac wieksze ilosci masla:-) a takze ryb morskich.

D3 tak, ale ta witamina nie wspomaga wchłaniania wapnia, a raczej
wspomaga proces przyjmowania wapnia z krwioobiegu do kości.
Wchłanianie wapnia to jedno, wykorzystanie wapnia to drugie.

> 3. bakterie e-coli "lataja" w powietrzu w kazdym mieszkaniu :-)
> 4. w miesie nie ma pewnych pierwiastkow ktore sa zawarte w mleku.- Ukryj cytowany
tekst -

Żywność jest różnorodna pod względem składu. Nie ma produktu
spożywczego zawierającego wszystkie składniki pokarmowe.

Jako źródło wiedzy na temat żywienia proponuję podręczniki napisane
przez autorytety - żywieniowców, dietetyków.
Polecam źródło: Instytut Żywienia i Żywności w Warszawie.
Można wygooglać ich stronę internetową.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.02 k...@o...pl
10.02 kogutek
10.02 k...@g...pl
10.02 k...@g...pl
10.02 k...@g...pl
10.02 k...@g...pl
10.02 k...@g...pl
10.02 flower
10.02 Prawusek
10.02 kogutek
10.02 flower
10.02 XL
10.02 artustas
11.02 Misiek
11.02 -=Elwood=-
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6