Data: 2004-04-06 16:30:40
Temat: Re: Mleko pasteryzowane
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gusiek napisał(a):
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:c4uimb$p76$1@inews.gazeta.pl...
>> Gusiek napisał(a):
> jasne.
>>>
>>> Wiesz co, sam jesteś blondynka, skoro nie rozumiesz tego pytania :)
>>> Pozdrawiam, Agata
>> ===
>> Rozważałem też ten wariant i nawet byłem go skłonny przyjąć, ale
>> dwie osoby obok też nie rozumią pytania. I nie są to blondynki.
>
> To ja Ci wytłumaczę - dziewczyna pyta, czy mleko pasteryzowane (nie
> UHaTe) trzeba przegotować po otwarciu, czy można je pić bez gotowania
> (tak jak UHaTe). Bo mleko pasteryzowane ma krótki termin ważnosci.
> Pozdrawiam, Agata
> PS. Już rozumią ;) ?
===
Dalej nie rozumią :-).
Jeśli pasteryzowane, to po co gotować? Chyba, że się nie wie co znaczy
"pasteryzacja". Ale wtedy trzeba zapytać o to słowo lub zajrzeć do słownika.
Po drugie w pytaniu stoi, czy trzeba *od razu* ugotować, tak jakby inne
mleka gotowało się po np. trzech dniach.
Natomiast to, że mleko ma krótki termin przydatności oznacza, że w
zamkniętym kartonie nie może stać tak długo jak uchate. Ale po otwarciu i
jedno i drugie psuje się tak samo szybko.
waldek
==
|