« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-01 19:30:34
Temat: Moczenie śledziW przepisach na dania ze śledzia piszą "śledzie wymoczyć", ale nie
piszą w czym. Pewnie to coś oczywistego, ale niestety nie dla mnie.
Coś mi się kojarzy, że w mleku albo w wodzie, czy tak? Ewentualnie
jaka to różnica?
No i jak długo mają te śledzie się moczyć, godzinę, dobę?
Alek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-01 19:44:22
Temat: Re: Moczenie śledziAlek <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał(a):
> W przepisach na dania ze śledzia piszą "śledzie wymoczyć", ale nie
> piszą w czym. Pewnie to coś oczywistego, ale niestety nie dla mnie.
> Coś mi się kojarzy, że w mleku albo w wodzie, czy tak? Ewentualnie
> jaka to różnica?
> No i jak długo mają te śledzie się moczyć, godzinę, dobę?
>
> Alek
Nie da się określić ile czasu trzeba moczyć śledzie, moczy się do momentu ąz
ich stopień nasolenia będzie odpowiedni. Ja moczę w wodzie, a potem w mleku.
Tuszki czy tez filety są wtedy bardziej jędrne i bielsze.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-01 21:58:37
Temat: Re: Moczenie śledzi
Le mercredi 1 mars 2006 ŕ 20:30:34, dans <du4spg$e7g$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> W przepisach na dania ze śledzia piszą "śledzie wymoczyć", ale nie
> piszą w czym. Pewnie to coś oczywistego, ale niestety nie dla mnie.
> Coś mi się kojarzy, że w mleku albo w wodzie, czy tak? Ewentualnie
> jaka to różnica?
> No i jak długo mają te śledzie się moczyć, godzinę, dobę?
Domyslnie chodzi o sledzie solone :)
Powiedzmy ze 2 godziny to minimum, 12 godzin maksimum (chociaz pewnie
mozna wiecej) . Najlepiej sprawdzac odsolenie od czasu do czasu
(wiedzac ze im czesciej zmieniasz wode tym szybciej sie sledz odsoli)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-02 06:42:02
Temat: Re: Moczenie śledziUżytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3855355686$20060301225837@ewcia.kloups...
>
> > No i jak długo mają te śledzie się moczyć, godzinę, dobę?
>
> Domyslnie chodzi o sledzie solone :)
No tak, takie miałem na myśli. W sklepie stoją w kubełku z solanką i są
tak pieruńsko słone, że aż gorzkie.
> Najlepiej sprawdzac odsolenie od czasu do czasu
No ale chyba nie grozi nadmierne odsolenie? Zresztą można by wtedy chyba
mocniej posolić gotową porawę?
> (wiedzac ze im czesciej zmieniasz wode tym szybciej sie sledz odsoli)
A, więc wodę należy zmieniać!
No, to teraz wiem już jak to robić. Dzięki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-02 07:08:03
Temat: Re: Moczenie śledzi
>
> No ale chyba nie grozi nadmierne odsolenie? Zresztą można by wtedy chyba
> mocniej posolić gotową porawę?
>
>
grozi, nadmiernie"odsolone" sledzie są bardzo nijakie w smaku i mimo
posolenia potrawy to juz nie to, dlatego lepiej moczyć je z wyczuciem.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-02 08:13:52
Temat: Re: Moczenie śledzi
Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:du4spg$e7g$1@atlantis.news.tpi.pl...
>W przepisach na dania ze śledzia piszą "śledzie wymoczyć", ale nie
> piszą w czym. Pewnie to coś oczywistego, ale niestety nie dla mnie.
> Coś mi się kojarzy, że w mleku albo w wodzie, czy tak? Ewentualnie
> jaka to różnica?
> No i jak długo mają te śledzie się moczyć, godzinę, dobę?
Najlepiej zapytac sprzedawce (o ile kupujesz w malym sklepiku, ktory zajmuje
sie wylacznie sprzedaza ryb, wtedy wlasciciel wie o nich wzystko). Ostatnio
pojawily sie sledzie litewskie, bardzo tluste i trzeba je moczyc krotko
(okolo godziny).
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |