Data: 2010-02-10 11:19:09
Temat: Re: NA DZISIAJ, CZYLI 09.02.10
Od: "Qrczak" <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W Usenecie Bbjk <b...@q...pl> tak oto plecie:
>
> Neko pisze:
>
>> Obrzydliwe!
>>
>> Taka jest Wasza kuchnia zydowska ?
>
> Jest to typowa polewka mączna "słodka" ( w odróżnieniu od kwaśnych), którą
> gotowała w XIX w. chłopska ludność w południowo-wschodniej Polsce (i
> sitarze biłgorajscy), a wyrobnicy dworscy i sezonowi pracownicy rolni
> przenieśli później do Wielkopolski, zwana również czyrem lub zamieszką -
> może być rzadsza, lub gęsta jak klej. Przyrządzano ją z mąki żytniej,
> pszennej, jęczmiennej, a nawet kukurydzianej. Odmianą tej polewki jest
> "gzica" czyli "bzica", którą robiono z dojrzałych jagód bzu czarnego,
> zaprawiając mlekiem z mąką, popularna w Miechowskim i Pińczowskim.
> Wspominał o tych potrawach Kolberg w swym dziele: Lud. Jego zwyczaje,
> sposób życia... etc, zamieścił tam wiele wiadomości, dotyczących
> pożywienia codziennego i obrzędowego chłopstwa polskiego. Współcześnie
> tematem kulinariów ludu polskiego zajmuje się m.in. etnograf, dr Piotr
> Dekowski, ciekawa jest lektura jego prac, polecam.
Jan Piotr Dekowski? Da się gdzieś jego prace (zwłaszcza te poświęcone
kulinariom) w necie znaleźć?
BTW żeby było zabawniej dużo zajmuje się on bliskim mi regionem
Qra
|