Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: NIE TEFLON - podtrzymuj?
Date: Wed, 18 May 2005 16:54:21 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 27
Message-ID: <3...@u...de>
References: <f...@p...google.com>
<7940632301$20050516134952@ewcia.kloups>
<f...@p...google.com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de tEViM6zaobEvIdbK1Lsedg+0DkHHlPyabNQgLrBr0Wu6AbyFYdaQcd
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <f...@p...google.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239789
Ukryj nagłówki
Malgorzata wrote:
> No tak , ale ja nie twierdze , ze teflon bezposrednio truje , lecz co sie
> stanie , gdy taki okruszek zatrzyma sie na dluzej w zakamarkach ukladu
> pokarmowego ? Przeciez i azbest tez bezposrednio nie truje , lecz jego
nic. Teflon jest śliski jak... teflon. Dlatego się go m.in. używa do
patelń. Drań się nie klei do niczego.
> dlugie przebywanie w organizmie w postaci wlokienek ( nawet
> pojedynczych ) moze stac sie zrodlem raka . A tez niby z niczym nie
nie ma prawa.
> reaguje , jest odporny na wysokie temperatury i w ogole . Dlatego
> pisalam o tych drobinach teflonu , ktorych brakuje na powierzchni
> uzywanych naczyn , no bo niby gdzie one sie podziewaja i jesli nie
> wszystkie , to niektore na pewno trafiaja do tego , co gotujemy - jemy
Teflon rozkłada się w wysokich temperaturach (>250 stopni) i powstają
związki fluorowodorowe i inne fluorki, które są niezdrowe.
> . Podsumowujac - nie jest moim celem przekonanie wszystkich , ale
> jedno wiem bez wplywu Tescia : jesli moge - redukuje ilosc
> potencjalnie niebezpiecznych przedmiotow w swoim domu . Jesli mam do
jak na przykład noże i widelce....
> wyboru inne naczynia , to ich uzywam . Co do przypalania - jak
tylko jakie? Inne naczynia też mają swoje trucizny.
Waldek
|