Data: 2015-10-11 15:14:21
Temat: Re: Najlepsze ciasto ucierane.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 10 Oct 2015 11:47:37 +0200, Piotr napisał(a):
> Rzeczywiście dziwny ten sposób pieczenia :)
> Ale przede wszystkim strasznie pracochłonne przygotowanie.
>
> Ja robię b.często z sezonowymi owocami (truskawki, maliny,
> połówki moreli, teraz węgierki zwykłe itd,) ale inną techniką
> i znacznie prościej.
> Jajka całe z cukrem ubijać ok.10minut (mikserem, chyba że ktoś
> musi ręcznie). Kiedy się ładnie ubiją dodawać roztopione masło
> dalej mieszając (można masło częściowo zastąpić olejem - kiedyś
> dałem sam olej też było w porządku).
> Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przy czym mąkę
> warto użyć 2/3 pszennej i 1/3 ziemniaczanej.
> Ilość mąki można zmieniać trochę w zależności od ciężaru
> kawałków owoców. Do cięższych (śliwki, morele) dać więcej
> mąki. Wtedy nie opadają tak na dół.
> Ale nawet jak opadną na prawie dno to i tak jest fajne
> proste ciasto.
> Przygotowanie 15 minut bez męczenia się (ucieranie
> masła z cukrem do białości zostawmy masochistom).
Będzie to INNE ciasto, niż opisywałam. Jesli nie wiesz, jaka różnica, to
znaczy, że nie masz pohjęcia o wyobrażeniu. Zawsze jakiś tam gniotek
wyjdzie na całych jajkach, ale nie to.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|