Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.neostrada.pl
!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.
POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 21 Sep 2012 09:36:04 +0200
From: Qrczak <q...@g...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:15.0) Gecko/20120824
Thunderbird/15.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalewka
References: <505b6f6f$0$1307$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
In-Reply-To: <e...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 33
Message-ID: <505c18df$0$1221$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.187.185.114
X-Trace: 1348212960 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1221 79.187.185.114:54369
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348190
Ukryj nagłówki
Dnia 2012-09-20 22:23, obywatel Stalker uprzejmie donosi:
> W dniu czwartek, 20 września 2012 21:33:17 UTC+2 użytkownik G napisał:
>> W tym roku wybieram się w gości na Boże Narodzenie i pomyślałem by
>>
>> zabrać jakiś oryginalny prezent - nalewkę :) Chyba do tego czasu zdąży
>>
>> "dojrzeć"? Tylko prosiłbym o poradę z czego ją zrobić tak by zrobić
>>
>> dobre wrażenie. Nie wiem czy wszystkie owoce się nadają do robienia na
>>
>> nich nalewki.
>
> Pigwa, aronia, malina, porzeczka, wiśnia
>
> Najszybsza i najłatwiejsza będzie z aronii (ale nie wiem czy liście z wiśni nie
opadły) :-)
A ja kiedyś zrobiłam bez liści, za to na miodzie. I nawet lepsza wyszła
aniżeli ta z liśćmi.
Przepis prosty jak budowa cepa:
Aronię w ilości posiadanej zalać miodem (lub przykryć, w zależności od
stopnia scukrzenia wymienionego) i odstawić na 3-4 tygodnie w ustronne
miejsce. Po tym czasie dolać do słoja alkohol (lałam spiryt, bo nalewka
to nie babski likierek, moc mieć musi) w ilości odpowiadającej
indywidualnym preferencjom i jeszcze na minimum 2 tygodnie odstawić.
Potem doprawić sokiem cytrynowym, można ciepnąć laskę wanilii w momencie
lania spiryta. Zlać do butelek, zakorkować. Nadaje się do picia, ale
najlepiej zapomnieć na rok.
Niedawno wyciągnęłam taką z 2009 roku. Miodzio.
qr.a
--
i po serku
|