Data: 2006-01-02 18:27:56
Temat: Re: Nalewka na kawie i cytrynie.
Od: "Przemodar" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tomek" <k...@v...pl> wycedził:
> Taki trunek od zakonnikow był klarowny. A mój nie jest. Cedzenie nic
> nie daje...
Nie wiem przez co cedzisz, ale nawet najbardziej mętne rzeczy można
przefiltrować przez dobrej jakości filtry do kawy. Tańsze, ale równie
skuteczne jest filtrowanie przez watę, ale koniecznie 100% bawełnianą (ta
mieszana jest półśrodkiem).
Sporo nalewek przefiltrowałem tą metodą i żadna nie była mętna, a zdarzało
mi się cedzić chociażby nalewkę farmaceutów, znaną inaczej jako likier
Souvernon. Kto zna, ten wie co to za cholerstwo :-) Jedyne problemy mogą
sprawiać nalewki z mielonym cynamonem - ten to prawdziwa udręka w
filtracji, dlatego lepiej używać cynamonu w kawałkach kory, ale to już
inna historia...
--
Pozdrawiam
"Powiedziałem i ukoiłem sumienie..."
|