Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Nie Zmieszany" <w...@W...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalewka wiśniowa
Date: Wed, 4 Jul 2007 15:39:42 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 40
Message-ID: <f6gevu$4dt$1@inews.gazeta.pl>
References: <f6fi32$cbo$1@inews.gazeta.pl> <f6gdma$ddg$1@atlantis.news.tpi.pl>
<f6gds4$e33$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aaxl233.neoplus.adsl.tpnet.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1183563582 4541 172.20.26.236 (4 Jul 2007 15:39:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Jul 2007 15:39:42 +0000 (UTC)
X-User: wstrzasniety
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: aaxl233.neoplus.adsl.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298417
Ukryj nagłówki
Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>
> "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
> news:f6gdma$ddg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > ATZ_Rzeszow napisał(a):
> > > Witajcie
> > >
> > > Szukam sprawdzonego przepisu na nalewke z wiśni zalewanej na początku
> > > wódką/spirytem. Nie zasypywanej cukrem, bo takich przepisow pelno
> > > wszedzie. Zeby docelowo byla (pol)wytrawna w smaku, a nie proporcje 1kg
> > > wisni 1kg cukru brr...
> >
> > Jaki problem?
> > Zalewasz (niektórzy zalecają drylowanie nawet w 70-90% bo ponoć pestki
> > szkodzą) wiśnie z pestkami roztworem(?) spirytusu i wódki pół na pół.
> > Wiśnie luźno wsypane do słoja i zalane po sam brzeg. Zakręcasz i czekasz
> > minimum 3 miesiące, im dłużej tym lepiej, nawet jak wypijesz nalewkę to
> > wiśnie stracą jedynie wygląd ale smakują nalezycie i wybornie.
> > pozdr. Jerzy
>
> Podałem przepis na likier z pestek wiśni...
>
> Z Googla:
> > A dla osłody życia:
> > Wiśniowy likier
>
>
> > Do butelki wrzucić 10 potłuczonych pestek z wiśni, nalać 300g rumu, 500g
> > czerwonego wytrawnego wina, 100g białego wytrawnego wina, syrop z 100g
> wody
> > i 250 g cukru i dodać pół laski wanilii.
> > Butelkę zakorkować i postawić w ciemne miejsce na 6 tygodni, codziennie
> > wstrząsać.
> > Po naciągnięciu przefiltrować i rozlać do butelek.
I?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|