Data: 2003-10-08 22:28:20
Temat: Re: Nie wyszło :(
Od: "Akulka" <s...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "news" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bm1387$g0f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> witam
> ciasto składa się z mleka, jajka, mąki,
~~~~
Oj nie, mleko tylko do deserowych. Do nadziewanych farszem typu krokiety, to
tylko woda. Bo będą się łamać na mleku.
Konsystencja musi być raczej rzadsza, co da nam cienki naleśnik. Najlepiej
piec z 1 strony, jeśli naleśnik ma być potem w panierce lub w cieście
maczany.
> zawsze pierwszy naleśnik mi nie wychodzi
~~~~
Jak Bielicka mówi: Pierwszy naleśnik jak pierwszy mąż - zawsze nieudany.
Mnie już wychodzi bez problemu. Sekret: odpowiednia konsystencja ciasta,
patelnia porządnie rozgrzana i odrobinkę posmarowana oliwą - najlepiej
równomiernie rozprowadzić pędzelkiem lub kawałkiem papieru.
> no i tłuszcz odrobinka, ja nakładam nawet co drugi smażony naleśnik
~~~
Nie trzeba smarować patelni co drugi, jeśli doda się oliwy do ciasta.
P.S.
IMHO, jak komuś notorycznie nie wychodzą naleśniki, to trzeba zmusić jakąś
rodzinną mistrzynię do nauczenia. Ona w mig zrozumie gdzie jest błąd w
przyrządzaniu.
--
Pozdrawiam serdecznie,
Akulka
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o
Dwóch ludzi patrzyło przez te same kraty. Jeden ujrzał kałużę, a drugi
gwiazdy.
|