Data: 2002-04-28 12:51:32
Temat: Re: Niedzielny obiad
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 28 Apr 2002 14:08:32 +0200, "MechaGodzilla"
<m...@n...pl.NOSPAM> wrote:
>
>ino szybko pisz nam tu jak robisz!!!
>
>Mechcia
>spragniona jajek w majonezie
>
>
No to juz :
1. do miseczki wrzucam 1 zoltko (prosto z lodowki, sic !) + szczypta
pieprzu + szczypta soli + szczypta cukru + lyzeczka musztardy z Dijon
2. wszysto porzadnie rozbijam mikseram
3. dolewam olej (NIE oliwe !) miksujac : najpierw po lyzeczce, a jak
jest (na oko) tyle oleju "wrobionego" ile bylo zoltka i musztardy, to
zaczynam wlewac wiekszymi porcjami... typu "duza lyzka", "cwierc
szklanki" itd, az sie zrobi.
4. Kiedy jest gotowy juz prawie : wlewam lyzeczke soku z cytryny i
jeszcze ubijam przez 3 sekundy.
Cale przygotowanie, od wyjecia jajka z lodowki do umycia 2 ustrojstw
od miksera zajmuje mi 10 minut maximum.
Majonez moze sie zwarzyc, jezeli sie dodaje za duze porcje oleju NA
POCZATKU miksowania. Jezeli to sie zdarzy, to biore nowa miske,
wrzucam odrobine musztardy i powoli "wrabiem" zwarzony majonez. Zawsze
wychodzi.
Hopuje, ze helpuje
Ewcia
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
|