Data: 2008-11-02 19:11:14
Temat: Re: Nieobykwiennoje ispolzowanie malaksera....
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 2 Nov 2008 19:57:27 +0100, Panslavista napisał(a):
> ... robota Fenomen produkcji Zelmera.
>
> Miskę z założonymi hakami do wyrabiania ciasta napełniamy winogronami,
> ustawiamy prędkość wirowania na 6-kę. Po półminucie wylewamy zawartość do
> fermentora. Działania prowadzimy aż do:
> 1) wyczerpania owoców
> 2) wypełnienia fermentora.
>
> Następnie dosładzamy (o ile jest to konieczne) dodajemy matkę drożdżową
> wraz z odżywką oraz odkażamy przecier przy pomocy pirosiarczynu potasowego.
No to ja już wiem, czemu Ci fermentacja nie bardzo szła onegdaj: tak jak
podejrzewałam zresztą od razu, zabijasz drożdże pirosiarczynem.
Pirosiarczyn stosuje się do odkażania moszczu PRZED dodaniem matki
drożdżowej!!! Po odkażeniu należy moszcz "przewietrzyć" i kiedy jest
pewność, że SO2 się ulotnił, dodajemy MD :-)
|