Data: 2013-09-29 19:46:32
Temat: Re: No i jeszcze chwalę...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 29 Sep 2013 17:28:40 +0200, Aicha napisał(a):
> W dniu 2013-09-29 12:55, Ikselka pisze:
>
>>>>> A oprócz tej soli, ile % mięsa mają w składzie?
>>>> Jakoś sporo podają, zdaje się Ewa pisała. Proporcje (o ile prawdziwe lub
>>>> prztynajmniej bliskie rzeczywistości) są zadowalające.
>>>
>>> Ja podałam proporcje z kabanosów Tarczyńskiego, bo akurat takie mam w
>>> domu - "z 200g mięsa wyprodukowano 100g kabanosa".
>>> Natomiast na stronie Sokołowa podają, że te ich "międzynarodowe
>>> kabanosy" mają proporcje 185g/100g. Trochę gorsze jednak.
>>
>> Może za to uczciwie podane ;-PPP
>
> Nie o to pytałam, tylko o to ile % mięsa jest w następującym składzie
> kabanoska:
> "mięso wieprzowe, substancja żelująca E401, sól, białko sojowe,
> wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy, przyprawy, aromaty i
> ekstrakty przypraw, hydrolizat białka roślinnego (w tym soja),
> maltodekstryna, regulatory kwasowości - mleczan wapnia, kwas cytrynowy,
> stabilizatory E460, E509, przeciwutleniacz - askorbinian sodu,
> substancja konserwująca - E250".
> Ale to pewnie pilnie strzeżona tajemnica producenta i tej zagadki nie
> rozwiąże nawet Piotr Ogiński :>
Mnie to wszystko zbytnio nie rusza, ponieważ i tak wędliny kupne stanowią
margines mojego menu. Co innego "ogół ludności" miast np.
|