Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!eternal-september.org!feeder.eternal-september
.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Date: Tue, 1 Mar 2016 06:43:25 -0600
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 2
Message-ID: <nb42js$7sq$1@dont-email.me>
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<navvqv$nun$1@dont-email.me>
<56d405fa$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nb1civ$6p6$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Tue, 1 Mar 2016 12:40:28 -0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="1a6d3fa4af3609ccdbd33ac7cb86c1f1"; logging-data="8090";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1/JutDF47nzv25u3rYBcfVZ"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:7pLpW5CQzCt8TqoIH9DOwwOkJZs=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:369753
Ukryj nagłówki
"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnnd8mvh.gm.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Pszemol napisał:
>
>> Fakt faktem, że brązowy cukier - nie wiem jak go się robi - zbryla
>> się dosyć mocno i mam wrażenie jakby był od początku "wilgotny",
>> już zaraz po otwarciu worka foliowego w którym go sprzedają.
>> Ale może to jest cukier zwilżony jakąś melasą dla kolorków?
>
> Bywało, że jako whisky sprzedawany był bimber podbarwiony
> bejcą do drewna.
> Może tu też tak?
Być może. Ale również być może o to właśnie chodzi, aby barwił
wypieki a nie dodawał im jakichś minerałów czy witamin...
Generalnie widzę nagonkę na produkty białe, rafinowane, która poszła
w niezbyt normalnym kierunku... Do tego stopnia że te "zdrowe",
bo nieoczyszczone i zawierające błonnik/otręby myli się z rafinowanymi,
oczyszczanymi i wybielanymi a potem zabarwianymi dla niepoznaki :-)
Ciężko się potem doszukać w piekarni bułek z pełnego ziarna, prawdziwie
razowych, pomiędzy takimi bułkami z białej mąki zabarwionych melasą.
>>> Czy ja wiem, czy zmieszanie go z dajmy na to skrobią, powinno nazywać
>>> się
>>> "uszlachetnianiem"? Mnie sam proceder ani trochę nie przeszkadza, ja bym
>>> go nazwał elementem sztuki cukiernicej, tej, której brakuje wielu
>>> domowym
>>> wypiekaczom. Ale oczywiście kto inny ma prawo napisać, że dla niego jest
>>> to "fałszowanie".
>>
>> Podobnie jest z wędlinami, np. szynką, którą "oszukuje się" dotatkiem
>> zmiękczaczy, co sprowadza się że jest mniej szynki w szynce a więcej
>> wody - no ale szynka lepiej wtedy smakuje i nie jest "sucha" gdy jest tak
>> "oszukana" :-))) Podobnie jak cukier nieznikający z powierzchni pączka
>> :-)
>
> Komu lepiej smakuje, bo nie znam takich? Znane mi osoby wolą suchą.
>
>> Po prostu sztuka kulinarna, tak jak mówisz.
>
> To akurat jest inna sztuka.
Ja wolę szynkę wilgotną, najlepiej taką z puszki z zastygniętym "rosołkiem".
Sucha, wkłóknista - błe...
|