Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!eternal-september.org!feeder.eternal-september
.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Date: Tue, 1 Mar 2016 06:43:25 -0600
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 2
Message-ID: <nb42js$7sq$1@dont-email.me>
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<navvqv$nun$1@dont-email.me>
<56d405fa$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nb1civ$6p6$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Tue, 1 Mar 2016 12:40:28 -0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="1a6d3fa4af3609ccdbd33ac7cb86c1f1"; logging-data="8090";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1/JutDF47nzv25u3rYBcfVZ"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:7pLpW5CQzCt8TqoIH9DOwwOkJZs=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:369753
Ukryj nagłówki

"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnnd8mvh.gm.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Pszemol napisał:
>
>> Fakt faktem, że brązowy cukier - nie wiem jak go się robi - zbryla
>> się dosyć mocno i mam wrażenie jakby był od początku "wilgotny",
>> już zaraz po otwarciu worka foliowego w którym go sprzedają.
>> Ale może to jest cukier zwilżony jakąś melasą dla kolorków?
>
> Bywało, że jako whisky sprzedawany był bimber podbarwiony
> bejcą do drewna.
> Może tu też tak?

Być może. Ale również być może o to właśnie chodzi, aby barwił
wypieki a nie dodawał im jakichś minerałów czy witamin...

Generalnie widzę nagonkę na produkty białe, rafinowane, która poszła
w niezbyt normalnym kierunku... Do tego stopnia że te "zdrowe",
bo nieoczyszczone i zawierające błonnik/otręby myli się z rafinowanymi,
oczyszczanymi i wybielanymi a potem zabarwianymi dla niepoznaki :-)
Ciężko się potem doszukać w piekarni bułek z pełnego ziarna, prawdziwie
razowych, pomiędzy takimi bułkami z białej mąki zabarwionych melasą.

>>> Czy ja wiem, czy zmieszanie go z dajmy na to skrobią, powinno nazywać
>>> się
>>> "uszlachetnianiem"? Mnie sam proceder ani trochę nie przeszkadza, ja bym
>>> go nazwał elementem sztuki cukiernicej, tej, której brakuje wielu
>>> domowym
>>> wypiekaczom. Ale oczywiście kto inny ma prawo napisać, że dla niego jest
>>> to "fałszowanie".
>>
>> Podobnie jest z wędlinami, np. szynką, którą "oszukuje się" dotatkiem
>> zmiękczaczy, co sprowadza się że jest mniej szynki w szynce a więcej
>> wody - no ale szynka lepiej wtedy smakuje i nie jest "sucha" gdy jest tak
>> "oszukana" :-))) Podobnie jak cukier nieznikający z powierzchni pączka
>> :-)
>
> Komu lepiej smakuje, bo nie znam takich? Znane mi osoby wolą suchą.
>
>> Po prostu sztuka kulinarna, tak jak mówisz.
>
> To akurat jest inna sztuka.

Ja wolę szynkę wilgotną, najlepiej taką z puszki z zastygniętym "rosołkiem".
Sucha, wkłóknista - błe...

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
01.03 Pszemol
01.03 Pszemol
01.03 Pszemol
01.03 Pszemol
01.03 Pszemol
01.03 Jarosław Sokołowski
01.03 Jarosław Sokołowski
01.03 XL
01.03 FEniks
01.03 FEniks
01.03 FEniks
01.03 FEniks
01.03 FEniks
01.03 FEniks
01.03 Jarosław Sokołowski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6