Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nowa strona
Date: Tue, 8 Jan 2002 15:21:34 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <a1evg4$us$1@news.tpi.pl>
References: <4...@n...onet.pl> <a1cf5n$rb0$1@news.tpi.pl>
<a1cg3i$5v3$1@news.onet.pl> <a1cggv$c47$1@news.tpi.pl>
<a1cgmh$6tb$1@news.onet.pl> <a1clh9$dio$1@news.onet.pl>
<a1es8b$ink$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1010499908 988 217.97.24.161 (8 Jan 2002 14:25:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Jan 2002 14:25:08 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Nowa strona
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90742
Ukryj nagłówki
Użytkownik sassanach <s...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1es8b$ink$...@n...tpi.pl...
> Cześc,
> ja tez pisze na strone i zamieszczam czasem tam jakies przepisy i znam aż
za
> dobrze ten problem. Sama nie raz bije sie z myslami, czy jesli gdzies
jadlam
> cos fajnego i dano mi w miare dokładny przepis pozwalajacy na odtworzenie
> dania, to czy moge opisać jak to zrobiłam ja i wpiac na strone jako moj.
> Pzreciez ja tego nie wymyslilam, czesto dostaje od kogos, kto znalazl cos
w
> jakiejs gazecie czy pismie i przepisal. Czasem zdarza sie ze nie mozna
> ustalic nawet zrodla pierwotnej receptury, bo bylo to dawno. I jest
dylemat
> czy zostawic tylko dla siebie czy jednak sie odwazyc i opublikowac w mojej
> wersji?
> Osoby zajmujące sie opracowywaniem receptur korzystaja porzeciez w jakis
> sposob z doświadczen innych osob, szukając np inspiracji.
> Nie chce rozpoczynac kolejnej duskusji na temat ktory jest czesto
walkowany
> na grupie, ale musialam napisac chciaz dwa slowa.
>
Ach, ja stosuję taka metodę:
słowo w słowo tak samo bez zgody autora i podania źródła - źle!
przepis użyty jako natchnienie i zmodyfikowany własnorecznie - dobrze :-)
No, ale przyznam się, że nie odważyłabym się wrzucic na stronę jedzonka z
przepisu np. Joanny Duszczyńskiej, w którym zmieniłabym 2 jajka na trzy ;-))
Jednak często oglądam różniaste gazety i biorę z nich przepisy. Za kilka dni
na przykład pojawi sie u mnie przepis na paluchy z serem i solą wzięty z
mojego gotowania bodajże, ale nie podam źródła, bo zastosowałam zupełnie
inna metode przyrządzania i użyłam innych składników. Efekt - dwa inne
przepisy. No, ale co tam. Zawsze się znajdzie jakies ale, prawda?
Pozdrawiam
Wkn
|