Data: 2005-10-03 17:01:47
Temat: Re: Nowe ryby
Od: "flashi" <f...@e...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "qd" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:0dc1.00000706.43414f12@newsgate.onet.pl...
widac ze w koncu zaczeli kozystac z lowisk na morzach polnocnych, morza
srodziemnego i wybrzezy hiszpanskich oraz brazylijskich.
>W sklepie rybnym stanelam zdumiona:
> anioł morski
rybka smaczna ... dostepna juz od dluzszego czasu w nabrzeznych sklepikach w
Angli i Francji (wlasciwie to zawsze byla tam dostepna).
> marlin
tego to tylko raz we wloszech jadlem zaraz po zlowieniu przez znajomego tak
z 2-3 lata temu... taka hmmm podobny w smaku do szczupaka jednak bardziej
soczysty
> raja
to jest tak samo smaczne jak Manty ... jednak manty sa pod ochrona a to
nie... w smaku podobne do naszej fladry tylko ze wiecej tresci miesnej jest
:)
> poskarp
takze plastugowate. ale nie jadlem tylko widzialem
> kulbin
w smaku jak dorsz
> żabnica
co smieszne na zachodze zwane angelfish, zamieszkuje od morza Barentsa az po
Srodziemnomorskie...
w smaku wg mnie nijakie.
> hakonos
ta zamieszkuje wybrzeza polwyspu iberyjskiego. smaczne biale miesko jak
leszcza.
> kastanieta
rybka z wschodnich wybrzerzy ameryki poludniowej. ale jak smakuje niewiem.
> tilapia
chyba jedyna slodkowodna z tego zestawienia. prosto z afryki Nowej Gwinei...
smakuje jak karpik.
> piotrosz
ta jest smaczna... ale jadlem ja tylko w hiszpani.
>
> to tylko te pozycje, ktore widzialam po raz pierwszy w zyciu.
Polska jakos tak dziwnie ma ze niby przy morzu jestesmy a ryb u nas jak na
lekarstwo, no poza makrela i sledziami. A wystarczy skoczyc do Angli albo
Francji na wybrzerza i poprostu raj niesamowity raj.
> Cos guglac probowalam, ale trafialam jedynie na opisy gatunkowe. A co z
> walorami
> kulinarnymi?
Raczej nie kupowalem na wojazach ryb w stanie surowym wiec moge tylko po
przygotowaniu powiedziec.
> qd rybolubna
|