Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!
Date: Mon, 09 Mar 2015 13:55:56 +0100
Organization: private
Lines: 82
Message-ID: <o...@t...home>
References: <o...@t...home>
<54fc315a$0$2171$65785112@news.neostrada.pl>
<54fcc4a4$0$26812$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<54fd7fc9$0$2193$65785112@news.neostrada.pl>
<54fd8ac2$0$26812$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-158-94.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1425905770 7604 78.8.158.94 (9 Mar 2015 12:56:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Mar 2015 12:56:10 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363209
Ukryj nagłówki
W dniu .03.2015 o 12:57 wolim <n...@p...tu> pisze:
> W dniu 2015-03-09 o 12:11, FEniks pisze:
>
>>> Fabryczny cukier puder bardzo często zawiera antyzbrylacze. Niestety,
>>> niektóre z nich są wyczuwalne w smaku.
>>
>> W którym konkretnie pudrze to wyczuwasz?
>
> Ja również uważam, że cukier puder jest mało smaczny. Zalatuje mi czymś.
> Nigdy nie wpadłem, że mogą to być jakieś antyzbrylacze, ale być może...
Do cukru pudru dodaje się najczęściej glukozę krystaliczną lub mąkę
kukurydzianą.
Ta pierwsza raczej nie powoduje zmiany smaku.
Niektórzy producenci stosują też krzemian wapnia E552 i ten właśnie
podejrzewam o zniekształcanie smaku cukru, ma taki charakterystyczny
"kredowy" smak.
E522 i mąka kukurydziana na pewno nie są dodawane do cukru krystalicznego.
Osad na szklance dyskwalifikowałby ten cukier.
> W każdym razie, z rzadka zdarza mi się, że w kuchni zabraknie cukru.
> Wtedy herbatę słodzę takim w pudrze. Po pierwsze, herbata czymś
> zalatuje, po drugie, na powierzchni unosi się jakiś dziwny nalot. To
> znaczy, zdarzało mi się słodzić, bo po kilku razach, już tego cholerstwa
> w ogóle nie używam.
E522 i mąka kukurydziana nie rozpuszczają się w wodzie.
(...)
> Szczerze mówiąc, dzieci też nie przepadają. Jak im się tort kupi na
> urodziny, to połowa zostaje. A torty kupujemy pyszne, żeby mi nikt nie
> zarzucił, z cukierni z dziada pradziada, z tradycjami, którą mamy w
> okolicy.
Z okresu szczenięctwa pamiętam te nieszczęsne kupne torty z kremami.
Oczywiście na bazie margaryny, choć maślane też pewnie nie grzeszyły
walorami smakowymi.
Panowała w moim środowisku jakaś dziwna moda na torty biszkoptowe,
przekładane tym tłustym czymś...
Może właśnie dlatego, żeby dzieci nie zajadały się słodkościami?
:)
W domu przygotowuje się słodycze właśnie po to, żeby nie maltretować się
tymi ze sklepu :)
--
Trefniś
|