Data: 2001-06-08 07:52:38
Temat: Re: Odp: Odp: co z bak?a?anów
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
sliczne sloneczko, puchate chmurki i...przymrozek w nocy! czyli
siadam do komputera z czerwonym neico noskiem!
Pies sie pcha na spacery bez racjonalengo zanalizowania warunkow
atmosferycznych, poniewaz jest "krotko ostrzyzony" (dp wgladu na
stronach MOJEJ Kachny - www.kasia57.com - isc chyba prosto do
"pics"...), to deszcz jej wlatuje do oczu. I co inteligentny pies
robi? Wyciera caly pysk + uszy o mnie, szczegolnie POD kurtka...
a tearz do mousaki!
cebule posiekac,obsmazyc, dodac jakies, dowolne mielone,
zrazowic, doadc s/p, pasty pomidorowej, plus jakiegos wywaru -
miesny z kostki/wegety (mam nadzieje, ze jednak Wladyslaw NIE
czyta tego, bo inaczej ja znow za slup bede musiala...).
Zagotowac i niech sie podusi tak z 1/2 godz.
Osobno zrobic bialy sos - zasmazka plus mleko. Uwaga! Mozna na
koncu, po zdjeciu z ognia dodaj jajo rozbite dla wzbogacenia
kalorycznego.
Baklazany pokroic w grube plastry (kupujac baklazany trzeba
uwazac, zeby nie byly matowe ani pomarszczone - teakie sa stare i
niedobre).
Plastry lekko obsmazyc - baklazany wciagaja tluszcz jak gabka, ja
czasem je smaze/dusze w mieszance oliwy i wody. Jesli smazysz na
oliwie/oleju to dobrze je potem ulozyc na papierowym kuchennym
reczniczku, zeby troche tego tluszczu poszlo precz!
Naczynie zaroodporne wyscielic plastrami bakl. posypac startym
zoltym serem. Nastepna wartswa baklaz., dalej ser, na to
mieszanke miesna, na to ostatnia warstwa baklaz. Oblac to bialym
sosem, posypac serem. Piec w 180 stopniach - jakies 1/2 godz az
sie zabrazowi i bedzie ladna skoreczka..
Moje uwagi - dodaje czosnek, bo mi pasuje do tego. plus jakies
ziola.
dalej - poniewaz z sera wyleci i tak duzo tluszczu, to daje sobie
spokoj z jajem w bialym sosie i robie go tez na bazie kisielu
czyli miesszam make kartofl z mlekiem i kostka bulionowa i
mieszajac zagotowuje.
Dalej - w zwiazku z tym wszystkim ten baklazan smaze w oliwie z
woda.
Wychodzi bardzo dobre. Glodny czlwoiek potem nie jest!
Jesc mozna z malymi pieczonymi kartofelkami, salata.
Smacznego
Krysia
>czekam, czekam, czekam
>a pogoda chociaz ladna? w szcz psa by za drzwi czlek nie wystawil......
>kachna
>
>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>wiadomosci news:vns0itc8lsmbmcicoo7e3n6vvpt27j0c2v@4ax.com...
>> grecjanska potrawa. Pojde z psem, wroce, poszperam i wklepie, OK?
>>
>> Krychna
>>
>> >Krychna! co to jest ta musaka?
>> >kachna
>> >
>> >Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>> >wiadomosci news:i47vht874l8sssv9gi6p6dpa4sv5sfp9qe@4ax.com...
>> >> zrobic musake, ale juz!! Czy te baklazany jeszcze sie swieca, czy
>> >> juz sa TAK dojrzale, ze ledwo dysza?
>> >>
>> >> Krysia
>> >>
>> >> >Kupi?em bardzo dojrza?e bak?a?any i nie bardzo wiem co z nimi zrobi?,
>> >> >bo nie s? z mi?sa.... ;o(((
>> >> >pozdr.Alex
>> >>
>> >> K.T. - starannie opakowana
>> >
>>
>> K.T. - starannie opakowana
>
K.T. - starannie opakowana
|