Data: 2001-06-08 07:48:46
Temat: Re: co z bakłażanów
Od: S...@v...pl.INVALID (==wojmat==)
Pokaż wszystkie nagłówki
W poprzednim odcinku <9fo0pm$k8k$1@news.internetia.pl> telenoweli
"pl.rec.kuchnia" Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> napisał/a:
>Kupiłem bardzo dojrzałe bakłażany i nie bardzo wiem co z nimi zrobić
[przepraszam za krzaczory, ale ten xnews tak ciacha pliterki z Windows
1250. ale i tak go lubię, a poprawiac mi sie nie fce...]:
nazwa:
bakłażan niele nafaszerowany czerwonš fasolš
kategoria:
dania goršce
czas przygotowywania:
1 godz.
skala trudnoci:
rednio trudny
iloć osób:
4
składniki:
2-3 duże bakłażany (ew. więcej małych), puszka czerwonej fasoli (ew.
ugotowana podobna iloć) lub podobna iloć np. zielonego groszku, 1,5
szklanki ugotowanego bršzowego ryżu (polecam dodać do wody odciek z
fasoli), 4 zšbki czosnku, 2 rednie cebule, kilka łyżek przecieru
pomidorowego (ew. kilka pomidorów uduszonych i przetartych), oregano,
bazylia, tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, sól kamienna (ew. morska),
pestki słonecznika albo migdały w płatkach, może być też kilka
pieczarek i kilka oliwek
przepis:
bakłażany umyć, przekroić wzdłuż, mišższ wydłubać (zostawić ok. 0,5 cm
skórki), posiekać go i posolić w osobnej misce, odstawić na pół godziny
i po tym czasie sok odcisnšć (usuwa się goryczkę w ten sposób). na
patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać posiekanš drobno cebulę i
przecinięty przez praskę czosnek, przesmażyć na małym ogniu (nie
złocić), dorzucić pieczarki jeli sš a na końcu mišższ z bakłażana. w
misce wymieszać przesmażone warzywa z fasolš i ryżem, dodać pomidory,
farsz doprawić. rozgrzać piekarnik/prodiż/opiekacz, połówki bakłażanów
napełnić nadzieniem, posypać pestkami/płatkami, połozyć oliwki, skropić
oliwš i posypac ziołami. zapiekać około kwadransa.
wskazówki i uwagi:
ryż ugotować oczywicie w małej iloci wody aż wcišgnie całš
komentarz:
podawać na przykład z <a
href=http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1748
>tostami
czosnkowymi</a>
przepis własny autora
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1749
--
wojmat <w...@v...pl>
http://puszKKKa.vege.pl
baza wegetariańskich przepisów dla każdego
|