Data: 2001-05-30 23:30:43
Temat: Re: Odp: TRUSKAWKI TUŻTUŻ...
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Asiunia wrote:
> A moze ktos rzuci przepisem na jakies ciacho z truskawkami typu tarta albo
> cosik innego takze samo pysznego?
> Asia
OK, tarta z truskawkami
Kruchy spod
160 gr maki
140 gr masla
140 gr cukru
3 zoltka ugotowane na twardo
Zoltka przetrzec przez sito, posiekac wszystkie skladniki, az maslo bedzie
wielkosci grochu. Zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kroszonka,
schlodzic 20 minut. Przelozyc kruszonke do formy z tarty i rowno
rozprowadzic, przyciskajac tak zeby utworzyc wyzsze brzegi.
Piec az jasno zlote w cieplym piecu 160C/325F.
W miedzyczasie ugotowac krem
200 ml smietanki
2 zoltlka
50 gr cukru
1 lyzka maki
laska wanili
Zoltka utrzec z cukrem, dodac make. Smietanke doprowadzic do wrzenia w malym
garnku z laska wanili, wyjac wanilie, wytrzec, przeciac wzdluz, wyskrobac
troche ziarenek i dodac do kremu, a reszte laski wanili przelozyc do sloika z
cukrem (na cukier waniliowy). Dodac troche goracej smietanki do utartych
zoltek, zeby je rozcienczyc, i calosc dodac do granka. Ubijajac trzepaczka,
ciagle gotowac, az zgestnieje, przelac do szklanego naczynia.
Ostudzic ciasto, rozprowadzic wystygniety krem, ustawic gesto cale truskawki
bez szypulek na sztorc, cieknim czubkiem do gory.
Glazura
pol szklanki galaretki morelowej, lub porzeczkowej rozgrzac w malym garnku,
az bedzie plynna. Pedzlem malowac truskawki, az wszystkie beda rowno
pomalowane. Calosc schlodzic, ale nie w lodowce. Lodowka powoduje, ze ciasto
kruche staje sie gumowate.
Z tego samego ciasta mozna robic babeczki, ciastka, kruche torty.
Magdalena Bassett
|