Data: 2000-06-28 09:19:52
Temat: Re: Odp: Tatar
Od: Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> > > Przepis na tatar:
> > > polędwica wolowa 15 dkg - zmielić
>
W "prawdziwym" przepisie polędwica (w zasazie powinna być ligawa) powinna być
skrobana nie mielona
> > > dodać żółtko ze sparzonego jajka
Tego nie znałem.
Zresztą moja mama robiła zawsze tatara (mieląc mięsko) w ten sposób, ze mięsko z
oliwą, przyprawą maggi, solą, pieprzem i jajami w całości było mieszane razem.
Na półmisek była wykładana już taka mieszanina. Do smaku każdy dodawał tylko
cebulki i/lub ogóreczka konserwowegoi/lub grzybka z octu. Goście naszego domu
tak się przyzwyczaili do takiego (wymieszanego już) tatara, że gdy na jakieś
imieniny mamie pomagał znajomy domu i zrobił tatara po gastronomicznemu (porcje
mięska i w środku żółtko) to jak nigdy na żadnej imprezie tatara zostało prawie
1/4 całości. A co się goście namieszali widelcami po talerzach!!! A ile śmiechu
było z tego!!! :-))
|