From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Odp: W sprawie lukru
Date: Tue, 13 Nov 2001 20:59:31 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <t...@4...com>
References: <6...@4...com>
<9srvg2$oti$2@galaxy.uci.agh.edu.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 48
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Binaries.net
X-Comments2: IMPORTANT: Binaries.net does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@B...net>
Organization: Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!easynet-monga!e
asynet-tele!easynet.net!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!news-ou
t.nuthinbutnews.com!propagator2-austin!propagator!feed2.newsfeeds.com!newsfeeds
.com!news-in-austin.nuthinbutnews.com!corp-goliath.newsgroups.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:81204
Ukryj nagłówki
>
>A moze lukier czekoladowy? Podobny troche do pomady.15 dag gorzkiej
>czekolady mielimy i rozgrzewamy,dodajemy 4 dag masla i pól szklanki
>slodkiej smietanki. Lukru nie gotuj, lecz mieszajac silnie podgrzewaj
>niemal do momentu wrzenia i juz.
To czekoladowe to sie zapowiada na cos co nigdy nie trafi na
ciacha rzadne, bo nie zdazy (daleka droga, znuzy sie itp)...o
taaak...
>Ja zwykle robie lukier z bialek:
>
>2 bialka , 20 dag cukru pudru, cytryna.
>Bialka ucierac z cukrem tak dlugo, az powstanie gesta pulchna masa, dodac
>soku z cytryny jeszcze troche poucierac. Lukier nie nadaje sie do paczków
>ale do innych wszystkich ciast tak.
to to jak luker centymetrowy na tutejsze keksiki swiateczne...moj
maz robi co rokurazem wyszlo mu troche za duzo i pokrywa ciasta
powiekszyla kubature ciasta dwojnasob. DO TEGO ja mukazalam dodac
odrobine gliceryny , totaki angielki lukier moze sluzyc za
zaprawe murarska...a tak bedzie miesisty i gumowy imozna z niego
ladne rzeczy ulepic (nie zebym byla artystyczna czy cos tam)...no
i maz sie bardzo tym przejal...dodal te troche gliceryny, oblozyl
ciasto...a ja mam jeszcze mini-orkiestre krasnoludkow do
dekorowania ciasta plus ptaszki, jelonek i pare drobiazgow...co
roku sie strasznie wyglupiamy z tymi rzeczami i zawsze
wychodzijakas histryjka,
no i maz postawil orkiestre, dostawil zwierzatka, skades
wytrzasnal jeszcze starszawego Mikolaja na fotelu , wsadzil
ciasto z niejakim trudem do duzego metalowego pudla z przykrywka
iodstawilismy to do Swiat...przyszly Swieta...otwieramy puszki a
tu...tylko tuba wystaje..jelonek sie przewrocil do gory nogami i
tylko mu kopytka wystawaly, ten dziad na fotelu byl w lukrze po
pas, a te mikolaje co fikaly koziolki to tylko nozke jedna bylo
widac,...
okazalo sie, ze "troszke" gliceryny to bardzo nieprecyzyjny
termin...wszystko nam sie potopilo w lukrze a ludziom co
wyrypiali galy tlumaczylismy ze byla sniezyca
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|