Data: 2001-11-15 10:49:43
Temat: Re: W sprawie lukru
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:6...@4...com..
.
> Jakos tak wychodzi, jak z fusow, ze Swieta beda w domu, nie w
> Polsce.
> jak Wy robicie jakis porzadny lukier?? woda z cukrem pudrem czy
> cos tam mnie w ogole nie neci...chce lukru!!! Takiego do
> odrywania i zdrapywania!!!
> Krysia (moze cygaro polukruje...hhhmmm)
> K.T. - starannie opakowana
LUKIER
Gotuje sie 10 dkg cukru z 3-4 lyzkami wody, caly czas mieszajac az plyn sie
spieni. Wtedy przestaje sie mieszac i gotuje "syrop" tak dlugo , az bedzie
splywal z lyzki dlugimi soplami. Tym syropem szybko sie smaruje jeszcze
cieple ciasto. Po wyschnieciu lukier jest bialy.
taki moze byc do piernika
do sznekow...hmmmm drozdzowek:
15 dkg cukru pudru
1 lyzka soku cytrynowego
1 lyzka wody
cukier puder przesiac, utrzec z sokiem i woda, przyrzadzajac niezbyt rzadka
glazure, posmarowac drozdzowki .
Jola L-L
|